Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi ve ceza infaz sistemine dair önemli bilgilendirmelerde bulunarak, Türkiye’de yargı sisteminde yapılacak köklü değişikliklere işaret etti. Ankara’da düzenlenen bir programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ceza infaz sistemindeki değişikliklerin detaylarını paylaştı.
9. Yargı Paketi Meclis Gündeminde
Yılmaz Tunç, Meclis’in gündeminde bulunan 9. Yargı Paketi’nin TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçtiğini ve şu anda Genel Kurul aşamasında görüşüldüğünü açıkladı. Bu paket, yargıyı hızlandırmaya yönelik, gecikmeleri önlemeyi ve suçla mücadelede etkili olmayı amaçlayan düzenlemeler içeriyor. Tunç, 10. Yargı Paketi için de hazırlıkların sürdüğünü belirterek, bu paketin de önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacağını ifade etti.
Cezasızlık Algısı Giderilecek
Bakan Tunç, kamuoyunda cezasızlık algısının giderilmesi için çeşitli düzenlemeler yapacaklarını vurguladı. Özellikle, "iki yılın altında ceza alanların cezaevine gireceği" bilgisini paylaşarak, bu suçların yatarının olmamasının toplumda büyük bir rahatsızlığa yol açtığını dile getirdi. Tunç, 2 yıl ceza alan bir kişinin, 1 yıl koşullu salıverme ve 1 yıl denetimli serbestlik uygulamasıyla cezaevinde hiç yatmamış gibi olmasının tutuklamada sorun yaratığına dikkat çekti.
"Burada belli bir süre cezaevinde kalması gerektiği önerdiğimiz bir husustu. Bu, önemli bir düzenleme" diyen Tunç, bu konudaki alternatiflerin de milletvekillerinin takdirine sunulacağını belirtti.
Koşullu Salıverme ve İyi Hal Uygulamaları Üzerine Tartışmalar
Koşullu salıverme süreleri ve iyi hal uygulamaları hakkında kamuoyunda yapılan eleştirileri de gündeme getiren Bakan Tunç, "İyi hal" indirimine yönelik eleştirileri dikkate aldıklarını ve bu konudaki düzenlemeleri yeniden gözden geçirdiklerini belirtti. "İyi hal uygulamasıyla ilgili bir değişiklik yapmıştık. Salt indirim için duruşmadaki kılık kıyafeti ile indirim alması eleştirilere neden oluyordu. Burada, salt indirim için duruşmadaki hal tavırların indirime esas olamayacağına dair düzenleme yaptık. Ancak bu da sorunu ortadan kaldırmadı" şeklinde konuştu.
Narin Cinayeti Soruşturmasında Gelişmeler
Tunç, son dönemde medyada geniş yer bulan Narin cinayeti soruşturmasına da değindi. "Soruşturma titiz bir şekilde devam ediyor. Şu anda tutuklular var, adli kontrollü şüpheliler var. Tespit edilen kamera görüntüleri oldu ve TÜBİTAK’ta değerlendirmesi yapıldı. Yaklaşık 250'ye yakın kişinin ifadesi alındı. Geriye dönük HTS kayıtları incelendi ve daraltılmış baz çakışmasıyla çok önemli verilere ulaşıldı" ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, bu teknik çalışmaların son aşamasına geldiğini ve iddianame hazırlığı sürecinin başladığını belirterek, "İddianame ortaya çıktığında Narin'in katillerinin kim olduğunu görecekler" dedi.
Toplumun Suçtan Korunması Amacı
Son olarak, Yılmaz Tunç, Türkiye’nin yargı sisteminin, toplumun suçtan korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde, toplumda güven ortamını pekiştirecek ve suçla mücadelede etkinliği artıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede, "Toplumu suçtan korumak için gerekli düzenlemelerin hususlarıyla ilgili neşteri vuracağımızı ifade etmiştik" diyerek, bu yönde kararlılıkla ilerleyeceklerinin altını çizdi.