Gaziantep’te yaşayan 74 yaşındaki Cahit Çalı, 62 yıldır unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki 10 metrekarelik dükkanında, eski çaydanlıkları, tencereleri ve bakır kapları kalaylayarak parlatan Çalı, bu tarihi mesleği ilk günkü tutkusu ile sürdürüyor.
Kalaycılık, geçmişte en gözde mesleklerden biri olmasına rağmen, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde giderek unutuluyor. Gaziantep’te kalaycılığı sürdüren esnaf sayısının dörde düşmesi, Çalı’nın mesleği torununa öğretme çabasını daha da önem kazanıyor. Ancak, gençlerin mesleği öğrenme isteği olmadığını ifade eden Çalı, bu nedenle çırak yetiştiremediğini belirtiyor.
“Sağlıklı bir yaşam için kalay lazım”
Kalay Ustası Cahit Çalı, sağlıklı yaşam için kalaylanmış bakırların önemine dikkat çekiyor. “Sağlıklı bir yaşam için kalaylanmış bakırlarda yemek yememiz lazım. Dünyanın en eski madenlerinden olan bakır, işlenerek sağlıklı hale geliyor. İnsanların vücudunda demir, kalay ve bakır vitamini olmalı” diyor.
“Kalaylama ürünlerine talep çok”
Çalı, ev hanımları ve lokanta/restoranlardan gelen talebin yüksek olduğunu belirtiyor. “Biz kalay işlemini yapıyoruz. Fiyatlar 5 TL’den başlayıp 200 TL’ye kadar çıkıyor. Lokantalarda bakır tabaklarda yemek yemek vatandaşların en sevdiği şey, bu nedenle talebimiz oldukça fazla” şeklinde konuşuyor.
“Meslek ölme aşamasına geldi”
Kalaycılıkta çırak yetiştiremediğini söyleyen Çalı, haftalık 5 bin TL maaş teklif etmesine rağmen kimsenin gelmediğini belirtiyor. “Meslek ölme aşamasına geldi. İşi öğretmek istiyorum ama mesleği öğrenmek isteyen genç yok. Bu pisliğin içine girmek isteyen kimse olmuyor. Haftalık 5 bin TL’den aylık 20 bin TL maaş veriyorum ama bu işin zorluğundan dolayı kimse gelmiyor” diye ekliyor.