Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, internet uygulamalarının kullanımında eğitim eksikliğinin ciddi olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti ve ailelerin çocuklarını sanal dünyada daha yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Topuzoğlu, “Aileler çocukların internet polisi olmalı” diyerek bu konuda uyarılarda bulundu.

"MASUM GÖRÜNEN UYGULAMALAR SONRASINDA OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Hakan Topuzoğlu, başta masum gibi görünen internet uygulamalarının, kullanıcıların yeterince olgunlaşmadan bu teknolojileri kullanması sonucunda olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Topuzoğlu, “Aslında internetin Türkiye'ye gelmesi de 90'lı yıllarda bir sohbet yazılımıyla olmuştu. Başlangıçta masum gibi görünse de zamanla insanların psikolojik sıkıntıları ve olgunlaşmadan bu teknolojilere yönelmeleri sonucunda olumsuzluklar artmaya başladı. Özellikle son günlerde her gün üzücü bir haberle karşılaşıyoruz. Son olarak Discord programında da böyle bir durum yaşandı” dedi. Discord’un başlangıçta oyun oynayanlar arasında iletişimi sağlama amacı taşıdığını, ancak sonrasında iş dünyasında da kullanılmaya başlandığını ifade eden Topuzoğlu, platformun artık yasal olmayan işlerin rahatça konuşulabildiği bir ortama dönüştüğünü söyledi.

Türkiye'de Doğurganlık Hızı Tarihin En Düşük Seviyesine İndi Türkiye'de Doğurganlık Hızı Tarihin En Düşük Seviyesine İndi

"DİJİTAL OKURYAZARLIK VE EĞİTİM EKSİKLİĞİ BÜYÜK SORUN"

Topuzoğlu, dijital okuryazarlık ve eğitim eksikliğinin bu tür olumsuzluklarda önemli bir etken olduğuna dikkat çekti. “Platformun doğru yönetilmesindeki hatalar kadar, kullanıcıların da bilgi eksikliği ya da doğru yönlendirilmemesi, gerekli eğitimi almamaları bu sorunlara yol açıyor” diyen Topuzoğlu, internet üzerindeki platformların sayısının çok fazla olduğunu ve bu nedenle tüm platformların denetlenemediğini belirtti. Gençlerin farklı iletişim kanallarını kullanarak, kötü niyetli kişilerin hedefi haline gelebileceğini söyledi.

"AİLELER ÇOCUKLARININ İNTERNET POLİSİ OLMALI"

Topuzoğlu, ailelerin çocuklarını sanal dünyada kontrol altında tutmalarının önemini vurgulayarak, “Aileler çocuklarının internet polisi olmalı. Bunun için birçok yazılım mevcut. Teknolojiden çok anlamayan ebeveynler bile basit yöntemlerle çocuklarının internet kullanımını takip edebilir” dedi. Tarayıcı geçmişine bakmak, DOS komutlarıyla daha detaylı geçmişe erişmek gibi yöntemlerle çocukların internet alışkanlıklarının izlenebileceğini söyleyen Topuzoğlu, en önemlisinin çocuklarla sürekli iletişimde kalmak olduğunu ifade etti.

"TEKNOLOJİK YASAKLAR YETERLİ DEĞİL, SOSYAL BİLİMLERLE BİRLEŞTİRİLMELİ"

Teknolojik yasakların yeterli olmadığını belirten Topuzoğlu, “Bugün bir platform yasaklanıyor ama kullanım tamamen bitiyor mu? Hayır, insanlar başka yöntemlerle kullanmaya devam ediyorlar. Bu konuda köklü bir çözüm, bir seferberlik gibi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri ve onları sanal aleme kaptırmamaları gerektiğini vurgulayan Topuzoğlu, son günlerde yaşanan olayların herkesi derinden yaraladığını belirterek, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için çocukların daha sıkı takip edilmesi gerektiğini ifade etti.