Sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 31 Ocak’ta tutuklanan akademisyen ve TV programcısı Çiğdem Bayraktar Ör’ün yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu 91. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, savcının ceza talebine rağmen Ör’ün tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 11 Mart’ta yapılacak.
Akademisyen ve televizyon programcısı Çiğdem Bayraktar Ör, sosyal medya paylaşımı nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla 31 Ocak 2025’te tutuklanmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ör’ün “zincirleme şekilde Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret” suçundan 1 yıl 5 ay 15 günden 8 yıl 2 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.
İstanbul Anadolu 91. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, Ör, Bakırköy Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlandı. Suçlamaları reddeden Ör, tahliyesini talep etti. Savunmasında, paylaşımında hakaret kastı bulunmadığını vurgulayan Ör, “Şahsi yorumlarımı ve eleştirel düşüncelerimi ifade ettim” dedi. Paylaşımlarının genel geçer yorumlar olduğunu savundu.
‘ELEŞTİRİ SINIRLARI AŞILMADI’
Ör’ün avukatları Saim Tuğrul, Mustafa Yalçınkaya ve Enes Hikmet Ermaner, müvekkillerinin paylaşımında eleştiri sınırlarının aşılmadığını belirtti. Avukatlar ayrıca Ör’ün babasının sağlık durumunun ağırlaştığını ve dosya kapsamındaki delillerin toplanmış olduğunu hatırlatarak tahliye talebinde bulundu.
CEZA TALEBİ VE TAHLİYE KARARI
Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, Ör’ün cezalandırılmasını ve tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti, 25 gündür tutuklu bulunan Ör’ün tahliyesine karar verdi. Yargılama süreci devam ederken, bir sonraki duruşmanın 11 Mart’ta yapılacağı açıklandı.,