Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın sınıf arkadaşı Hüseyin Arabasüren’in damadı Batuhan Gül’ün Almanya Düsseldorf Başkonsolosluğu'na Çalışma Ataşesi olarak atanması, liyakat tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Almanca bilmediği ve devlet memuru olmadığı iddia edilen Gül, bu atamayla ilgili yoğun eleştirilerin hedefi oldu.

İstanbul'da sahte alkolden 37 can kaybı İstanbul'da sahte alkolden 37 can kaybı

7 BİN 200 EURO MAAŞ

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre, Batuhan Gül'ün 6 Eylül 2024 tarihli kararname ile atanması bakanlık içinde tepki yarattı. Daha önce İzmir’de kayınpederi Arabasüren’in şirketinde aşçı ve büro elemanı olarak çalışan Gül, açıktan atama yöntemiyle Türkiye’nin Almanya Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda Çalışma Ataşesi görevine getirildi. 4 yıl sürecek görevinde 7 bin 200 euro (yaklaşık 270 bin TL) maaş alacak olan Gül'ün Almanca bilmemesi ve memur olmaması atama sürecinde gündeme getirilen en önemli eleştiriler arasında yer aldı.

ALMANYA'DAKİ İLK ATAMA

Almanya’da Çalışma Ataşeliği görevine atanacak kişilerin genellikle Almanca bilmesi ve bürokratik deneyime sahip olması beklenirken, Gül’ün bu kriterlere uymaması, bakanlık içinde yetişmiş 85 uzman varken bu kişilerin atamasının tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek yapılmaması tepkilere yol açtı.

BAKAN IŞIKHAN’A SORU ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, Batuhan Gül’ün atanmasını Meclis gündemine taşıdı ve Bakan Işıkhan’a yanıtlaması için bir soru önergesi sundu. Taşçıer’in verdiği önergede şu sorulara yer verildi:

  • Batuhan Gül’ün atanma sürecinde hangi kriterler ve değerlendirmeler dikkate alınmıştır?
  • Gül'ün Almanca bilmediği ve devlet memuru olmadığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa bu göreve neden uygun görülmüştür?
  • Akrabalık ilişkilerinin ve yakın kişisel bağların bürokratik atamalarda etkili olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
  • Bu atamanın Bakan Işıkhan ile olan kişisel bağlar göz önüne alındığında etik ve liyakat açısından değerlendirilmesi nedir?

ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ PLANI

Öte yandan, Batuhan Gül’ün kayınpederi Hüseyin Arabasüren’in Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde 45 şubeden oluşacak özel eğitim merkezleri açmayı planladığı ve geçtiğimiz yıl Düsseldorf’taki Türkiye Başkonsolosluğu'nu ziyaret ettiği öğrenildi. Arabasüren’in Avrupa'da geniş çaplı eğitim projeleri yürütmeyi hedeflemesi, damadının Almanya’ya atanmasıyla dikkat çekti.

Bu atama, Türkiye'de liyakat tartışmalarını yeniden gündeme getirirken, Bakan Işıkhan’ın vereceği yanıtlar merakla bekleniyor.