GÜNDEM

AYM: Maaş Zammını Eleştiren İşçinin İfade Özgürlüğü İhlal Edildi

Anayasa Mahkemesi, maaş zammını eleştiren bir e-posta nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, maaş zammını eleştiren bir e-posta nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Karar doğrultusunda, işçiye 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Anayasa Mahkemesi, maaşına yapılan zam oranından memnun olmayan Serap Aslan A.’nın işten çıkarılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Mahkeme, işçiye tazminat ödenmesini ve yerel mahkemenin yeniden yargılama yapmasını talep etti.

Anayasa Mahkemesi, maaş zammına ilişkin memnuniyetsizliklerini yöneticilerine e-posta yoluyla bildiren Serap Aslan A.’nın, tazminatsız işten çıkarılmasıyla ilgili başvurusu hakkında kararını açıkladı. Serap Aslan A., maaşına yapılan yüzde 5,3 oranındaki zammı beğenmediğini belirten bir e-posta gönderdi. Bu e-posta sonrasında iş akdi feshedilen Aslan, kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, e-postanın işverenin onuruna zarar verebilecek bir hakaret içerdiğine hükmederek tazminat talebini reddetti.

Serap Aslan’ın kararının Yargıtay tarafından onanması üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, ifade özgürlüğünün Anayasa'nın 26. maddesi ile güvence altına alındığını belirterek, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Mahkeme, ayrıca yerel mahkemenin ifade özgürlüğü ile işverenin şeref ve itibar hakları arasında adil bir denge kuramadığını belirterek, Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yeniden yargılama yapması için talimat verdi. Kararın gerekçesinde, başvurucunun maaş zammından duyduğu memnuniyetsizliği uygun bir üslupla ifade ettiğine ve devletin ifade özgürlüğünü koruma yükümlülüğüne vurgu yapıldı.