Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti'nin ,PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşme talebinin Adalet Bakanlığı'na ulaştığını duyurarak görüşme talebinin değerlendirildiğini söyledi.

Bakan Tunç, Öcalan'ın terör suçundan hüküm giymesi nedeniyle milletvekillerinin görüşme taleplerinin Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olduğunu belirtti.

Tunç, yaptığı açıklamada, “Cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların nasıl görüştürüleceğine dair yönetmeliğimiz var. Bu kapsamda cezaevlerinde gerçekleşen görüşmeler, kanun ve yönetmelik çerçevesinde düzenleniyor. Geçtiğimiz ay, terörist başıyla, DEM Parti'den bir milletvekili görüşmüştü. Dün ise DEM Parti'nin genel başkan ve eş başkanı dilekçe verdiler. Bu dilekçe şu an değerlendirilmekte” dedi.

Bakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak Bakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak

Adalet Bakanı, görüşme talebinin makul bir sürede yanıtlanacağını belirterek, “Dilekçeler değerlendiriliyor. Öcalan, terör suçu nedeniyle Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi. Bu konuyu şu an inceliyoruz ve en kısa sürede yanıt verilecektir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU? 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 26 Kasım'da gerçekleşen grup toplantısında DEM Parti heyeti ile Abdullah Öcalan'ın vakit kaybetmeden görüşmesi gerektiğini belirterek "İmralı ve DEM Parti arasındaki temas derhal sağlanmalı" demişti.

Bahçeli'nin açıklamalarının ardından DEM Parti, Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları imzalı dilekçe ile Adalet Bakanlığı'na Öcalan ile görüşmek için dilekçe verdi.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: "İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan Abdullah Öcalan ile Eş Genel Başkanım Tülay Hatimoğulları Oruç ile aynı anda açık görüş yaparak görüşmek istiyoruz. İzin verilmesi konusunda gereğini arz ederim."

Özgür Özel'e Yanıt

Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yerine kayyum atanan ve tutuklanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'le görüşme talebine yanıt alamaması hakkındaki soruya da yanıt vererek, terörle ilgili suçtan hükmü olanların görüşme talebinin yine Adalet Bakanlığı'nın iznine tabii olduğunun altını çizdi. Bakan Tunç'un açıklaması şu şekilde:

"Şimdi değerli arkadaşlar, biraz önce de söylediğim gibi hükümlü ve tutukluların cezaevlerinde görüşme usulü ilgili yönetmeliğin 40. maddesinde açıkça belli. Burada milletvekilleri, cezaevindeki hükümlü ve tutuklularla cezaevi idaresine bilgi vererek görüşebilirler. Tabii eğer terör suçu söz konusuysa, terörle ilgili suçtan hükümlü ve tutuklular bakımından ise Adalet Bakanlığı'nın iznine tabii.

Esenyurt'la ilgili olarak soruşturma başladığı günden itibaren, andan itibaren, sürekli yargıya yönelik soruşturmayı yürüten savcılara yönelik, dün de bakanlığımıza yönelik, şahsımıza yönelik hakaret içeren cümleler kullanıldı. Her şeyin bir yolu yordamı var. Bu ülke hukuk devleti. Dolayısıyla her şey kanun ve yönetmelik çerçevesinde gerçekleşir. Öyle bağırarak, çağırarak, hakaret ederek izin istenmez."