DÜNYA

BILD: Türkiye'nin BRICS'e Katılımını Hindistan Engelledi

Alman BILD gazetesi, Türkiye'nin BRICS'e katılımının Hindistan tarafından engellendiğini yazdı.

Alman BILD gazetesi, Türkiye'nin BRICS'e katılımının Hindistan tarafından engellendiğini yazdı. Haberde, Hindistan'ın gerekçe olarak Türkiye'nin Pakistan ile olan iyi ilişkilerini gösterdiği belirtildi. Türkiye'nin üyeliği için gerekli oybirliği sağlanamadı.

Türkiye Başvuru Yapmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Yuri Ushakov, Eylül ayında Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı. Ushakov, başvuru süreci için "Değerlendireceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Türkiye’nin BRICS’e katılmaya ilgi gösterdiğini belirtmişti.

Erdoğan Zirveye Katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazan’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katılarak, aile fotoğrafında yer aldı. Erdoğan’ın bu katılımı Türkiye’nin BRICS’e olan ilgisini bir kez daha gündeme taşıdı.

BRICS Nedir?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS, 2009 yılında kurulan, ABD ve Batı hegemonyasına alternatif bir ekonomik işbirliği platformu olarak biliniyor. Birliğe bu yıl Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de katıldı.

BRICS’in resmi kuruluşu, 2009 yılında Rusya’nın girişimleriyle gerçekleşti. Grup başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşuyordu ve ABD ile Batılı ülkelerin küresel ekonomik ve siyasi hegemonyasına karşı denge sağlayacak gayri resmi bir platform olarak tasarlandı. 2010 yılında Güney Afrika'nın da katılımıyla grup "BRICS" adını aldı.

BRICS ülkeleri, ekonomik ve politik güçlerini birleştirerek daha dengeli ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeyi hedefliyor. Gruptaki ülkeler dünyanın en büyük gelişmekte olan pazarlarını temsil ediyor ve global ekonomide önemli bir paya sahipler. BRICS ülkeleri dünya nüfusunun yaklaşık %40'ını, küresel GSYİH'nın ise %25'ini oluşturuyor.

BRICS’in misyonu, gelişmekte olan ülkeler için ekonomik fırsatlar yaratmak, ticaret ilişkilerini güçlendirmek, finansal kalkınmayı teşvik etmek ve uluslararası finans kurumlarında daha fazla söz sahibi olabilmek için birlikte hareket etmek olarak tanımlanıyor.