GÜNDEM

Çalışan annelere müjde: Doğum izni süresi uzatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nüfus artış hızındaki yavaşlamaya dikkat çeken açıklamasının ardından, annelere yönelik bir dizi yeni haklar verilmesi planlanıyor. Ücretli doğum izni süresinin 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması bekleniyor. Ayrıca, Kamu Denetçiliği Kurumu doğum sonrası yarı zamanlı çalışan bir annenin yıllık izninin 20 günden 10 güne düşürülmesine de 'dur' denildi.

Erdoğan’dan Nüfus Uyarısı: “Savaştan Daha Önemli Bir Tehdit”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KADEM’in 5. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çekti. Erdoğan, mevcut eğilimin sürmesi durumunda nüfusun 10 milyon azalabileceğini belirterek, “Bu, ülkemiz için savaştan bile daha önemli bir tehdittir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu uyarılarının ardından, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) annelere yönelik önemli bir karara imza attı.

KDK: “Annenin Yıllık İzni Azaltılamaz”

“Aile Yılı” kapsamında annelere yeni haklar sunulması gündemde. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz doğum izninin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor. Ayrıca çalışan annelere kreş desteği verilmesi de hedefleniyor.

Bu kapsamda dikkat çeken bir karar da Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan geldi. Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık izninin 20 günden 10 güne düşürülmesini değerlendiren KDK, bunun hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, “Yarı zamanlı çalışıyor diye annenin yıllık izni yarıya indirilemez” denildi.

Yeni Doğum İzni Düzenlemeleri Yolda

Hali hazırda kadın çalışanlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni veriliyor. Çoğul gebeliklerde bu süreye 2 hafta daha ekleniyor. Hükümetin hazırladığı yeni taslağa göre, ücretli doğum izninin 1 yıla, ücretsiz doğum izninin ise 1,5 yıla kadar uzatılması gündemde. Nüfus Politikaları Kurulu’nun çalışmaları doğrultusunda, kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerle sağlıklı bir nüfus yapısı hedefleniyor.