CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçim süreci ve Cumhurbaşkanı aday belirleme çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Özel, 2025 yılında seçim olacağını öne sürerek "Sandığın gelmesi için var gücümüzle çalışacağız." dedi. Ayrıca Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" diyen teğmenlerin TSK’dan ihraç edilmesine tepki gösterdi.
Aday Belirleme Süreci Başladı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, aday belirleme sürecinin başladığını duyurdu. Özel, sürecin ortak akıl ile ilerleyeceğini vurgulayarak, "Bütün hazırlıklarımızı yaparken aday belirleme sürecine de başlamış durumdayız. Kendim aday olacağım desem bu şahsi bir karar olurdu. Ben bu karardan feragat ettim. Adayı nasıl belirleyeceğimizi tartışmak için partimizin bütün seçilmişlerini bir dizi toplantıya çağırdık. Ortak akıl, adayımızın belirlenmesi yönünde olacak." ifadelerini kullandı. Üyelik başvurularında ciddi bir artış olduğunu belirten Özel, "CHP'ye söz sahibi olmak isteyenleri davet ettik. Üyelik başvurularında 10-12 kat artış yaşandı." dedi.
Teğmenlerin İhraç Edilmesine Tepki
Özgür Özel, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde yemin ederken "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" diyen teğmenlerin ordudan ihraç edilmesini sert sözlerle eleştirdi. "Eğer o disiplin kurulundakiler gerçekten Atatürk’ün ordusunun disiplin kurulu olsalardı, teğmenleri değil, onları disipline verenleri ordudan atarlardı." diyen Özel, bu sürecin belirli cemaat ve tarikatların baskısıyla yürütüldüğünü öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın süreçte doğrudan etkili olduğunu iddia eden Özel, "8 gün önce selam verdiği, tebrik ettiği kadın teğmenin ihraç sürecini tetikleyen bizzat Erdoğan’ın kendisi. 8 gün sonra sosyal medya linciyle birtakım şeriatçı hesaplar teğmenleri hedef gösterdi, o da bu yola girdi. Bu yolun doğru olmadığını kendisine söylemiştim. Teğmenlerin önünde uzun bir ömür var, haklarını mutlaka alacaklar." dedi.
Özel, sürecin sadece sosyal medyada başlatılan linç girişimleriyle değil, ordu içerisindeki farklı grupların etkisiyle şekillendiğini belirterek "Bugün ezmeye çalıştıkları teğmenler de o uzun adamdan hakkını mutlaka alacak." ifadelerini kullandı.
Engelli Bireylerin Hakları Konusunda Eleştiriler
Özgür Özel, İzmir’de "Bağımsız Yaşam Hakkı" sloganıyla düzenlenen Engellilik Çalıştayı'nda da hükümeti eleştirdi. CHP’nin iktidara gelmesi durumunda engellilere yönelik hiçbir ayrımcılık yapılmayacağını vurgulayan Özel, engellilerin istihdam sorununa dikkat çekti.
"Türkiye’de 2022’de kamuda çalışan engelli sayısı 22 bin 162 iken, 2023’te bu rakam 20 bin 51’e düştü. Özel sektörde de benzer bir durum var. 2022’de çalışan engelli sayısı 117 bin 545 iken, 2023’te 101 bin 397’ye geriledi. Yani toplamda 16 bin 148 engelli işini kaybetti. Avrupa Birliği ülkelerinde engellilerin yüzde 71’i toplum içinde zorlanmadan hayatını sürdürürken, Türkiye’de bu oran yüzde 23’te kalıyor. Engellilerin yüzde 77’si yoksulluk ve sosyal dışlanmışlıkla karşı karşıya." ifadelerini kullandı.
Özel, OECD ülkelerinde engellilere ayrılan kamu yardımlarının milli gelirin ortalama yüzde 2,1’ine denk geldiğini ancak Türkiye’de bu oranın sadece binde 1 olduğunu belirtti. "Biz zaten düşük olan milli gelirimizin sadece binde 1’ini engellilerimize ayırıyoruz." diyerek hükümeti eleştirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamaları, seçim süreci, teğmenlerin ihracı ve engellilerin hakları gibi geniş bir yelpazeye yayıldı. Özel’in ifadeleri, önümüzdeki süreçte CHP’nin izleyeceği politikalara dair ipuçları verdi.