GÜNDEM

DEM Parti İmralı heyetinin CHP ziyareti sona erdi

DEM Parti'nin İmralı heyetinin TBMM ziyaretleri sürüyor. MHP, AKP, Gelecek ve Saadet Partisi'nden sonra heyet, CHP ile de görüştü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısının ardından PKK elebaşı Öcalan'ı ziyaret eden İmralı heyeti,  TBMM'deki görüşmelerini sürdürüyor. Heyet son olarak CHP’yi ziyaret etti. Görüşmede, Türkiye’nin uzun süredir devam eden terör sorununun çözümü ve toplumsal mutabakat vurgulandı. CHP lideri Özgür Özel, barış süreci için Meclis odaklı bir yaklaşım önerdi.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısının ardından, İmralı heyeti, teröristbaşı Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmelerin ardından siyasette yeni bir dönemi tartışmaya açtı. Heyet, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve yerine kayyum atanan Ahmet Türk ile birlikte, çeşitli siyasi partilere ziyaretlerde bulundu. Bugünkü durakları ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oldu.

Saat 10:30’da başlayan ve 12:07’de sona eren görüşme, İmralı heyetinin CHP ile gerçekleştirdiği en uzun görüşme olarak kayda geçti. CHP heyetinde ise, Genel Başkan Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen yer aldı. Görüşmenin ana gündemi, Türkiye’nin 50 yıllık terör sorununun çözümü için atılacak adımlar ve toplumsal mutabakatın sağlanmasıydı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin barış süreci için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu tarihsel sorununun çözümü için, toplumsal mutabakatın büyük önem taşıdığını vurgulayan Özel, bu süreçte tüm siyasi partilerin yer alacağı güçlü bir Komisyon kurulmasının şart olduğunu ifade etti. Ayrıca, şehit aileleri ve gazilerin de sürecin içinde olabilecekleri mekanizmaların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Özel, “Biz toplumsal mutabakat dediğimizde, tüm toplumun kendini dışlanmamış hissettiği bir süreci kastediyoruz. Özellikle şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, endişeleri göz önüne alınarak ve onların da sürecin içerisinde sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmaların olmasına yönelik önerilerimizi de ifade ettik” dedi. Bu süreçte hiçbir siyasi çıkar gözetmeden, toplumun barışı ve geleceği için katkı sunacaklarını belirten Özel, atılacak adımların şeffaf ve demokratik bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmeye katılan DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ise, CHP heyetine teşekkür ederek, barış sürecindeki katkıların önemini belirtti. Önder, endişe ve itirazların destekten daha anlamlı olduğunu belirterek, toplumun tamamını ilgilendiren bu sürecin dikkatlice yürütülmesi gerektiğini söyledi. “Bu dar bir kesimin siyasi bir manevrası değil, bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir şey olduğu için hepsini dikkate almak zorundayız. Evlatlarımıza ve torunlarımıza barış içinde bir ülke borcumuz var” diyerek sürecin önemine vurgu yaptı.