Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda Gazze'ye işaret etti.

Brezilya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya çapında açlık ve yoksullukla mücadelede daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Erdoğan dünya genelinde her 10 kişiden birinin aşkla mücadele ettiğini vurgulayarak, Birleşmiş Milletler'in 9 yıl önce kabul ettiği "2030 sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"ne ulaşma konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini ifade ett.i Türkiye'nin ve dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmeyi kendisine görev bilen Erdoğan, ülkenin insani yardımlarla dünyada örnek teşkil ettiğini söyledi.

"Gazzedeki kıtlık riski felaket düzeyine ulaştı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Gazzedeki durumu da dile getirdi. Gazzedeki kıtlık riskinin uluslararası sınıflandırmalara göre felaket düzeyine ulaştığını belirten Erdoğan Gazi nüfusunun %96'sının sağlıklı Gıda ve suya erişim sağlayamadığını belirtti 2 milyondan fazla insanın zor şartları altında yaşadığını da dile getiren Erdoğan artan saldırıdan ve yaklaşan kış mevsimi ile Gazi halkının yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini dile getirdi Türkiye'nin bölgeye 86 bin tonunun üzerinde insani yardım gönderdiğini belirtti ve ateşkes çağrısında bulundu.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın"

Beşar Esad'dan İlk Açıklama Geldi Beşar Esad'dan İlk Açıklama Geldi

Sosyal devletin bir gereği olarak yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını geliştirmede önemli adımlar attıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla sosyal güvenlik sistemini baştan sona yeniden dönüştürüp, yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altına aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en kuşatıcı ve kapsayıcı sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayarak, "Farklı sosyal destek programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Hedefimiz, tek bir yoksul insanımızın kalmamasıdır. Bunu sağlayana kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Ayrıca çeşitli gıda güvenliği girişimlerinde aktif rol oynamayı insani dış politikanın önemli bir unsuru olarak gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi"nin küresel gıda fiyatlarının hızla artmasını önlediğini, kıtlık riskini azaltmaya katkıda bulunduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 G20 dönem başkanlığı sırasında geliştirip onaya sundukları "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nın birçok hükümete çalışmalarında rehberlik ettiğine işaret ederek, "Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattığımız 'Sıfır Atık Projesi' ise kısa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldi. 30 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakı'n gıda israfının azaltılmasını ve sıfır atık girişimini öncelikleri arasına dâhil etmesi gerektiğine inanıyorum. Sözlerime son verirken, her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye'nin iş birliğine her zaman hazır olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.