Gürcistan'da, hükümetin AB ile katılım müzakerelerini askıya almasının ardından başlayan hükümet protestoları devam ediyor. Dün gece, Tiflis'in merkezi Rustaveli Caddesi'nde toplanan protestocular, hükümetin kararına karşı seslerini yükseltti. Protestolar sırasında bazı eylemciler polise havai fişek fırlatırken, polis de göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahele etti.
Gelişmelerin ardından, Gürcistan muhalefet partilerinin oluşturduğu ''Değişim İçin Koalisyon'' sosyal medyada bir açıklama yaparal, koalisyonun liderlerinden Zurab Japaridze'nin polis tarafından gözaltına alındığını duyurduç Görüntülerde Japaridze'nin maskeli polisler tarafından plakasız bir araca bindirilerek gözaltına alındığı görüldü. Japaridze'ye yönelik herhangi bir suçlama yöneltilip yönetilmeyeceği ise henüz kesinleşmiş değil.
Olayların başlangıcından bu yana 113 kişinin yaralandı
Protestoların ardındaki ana sebep, hükümetin geçen hafta AB katılım müzakerelerini askıya alması ve bu durumun geniş halk kesimlerinde huzursuzluğa yol açması. Sosyal medyada yayımlanan açıklamalara göre, gösteriler sırasında 113 kişi yaralandı, bunlardan 21'inin polis memuru olduğu bildirildi. Başbakan Irakli Kobakhidze, muhalefeti anaysal düzeni yıkmaya yönelik şiddet uygulamakla suçladı ve gösterilerin yasadışı olduğunu savundu.
ABD ve AB, ise Gürcistan'daki gelişmeleri ''demokratik gerileme'' olarak nitelendirerek endişelerini dile getirdi. 3,7 milyon nüfuslu Gürcistan, bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin parçasıydı ve son yıllarda Batı ile yakın ilişkiler geliştirmişti. Ancak son gelişmeler, ülkedeki batı yanlısı politikaların gerilemeye başladığını gösteriyor. Gürcistann Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili, hükümeti sert bir şekilde eleştirerek, protestoları desteklediğini belirtti. Ayrıca bu durumu '''bütün bir ülkenin isyanı'' olarak tanımladı. Zourabichvili, tutuklanan birçok protestocunun baş ve yüzlerinden yaralandığını belirtti. Ayrıca seçimlere hile karıştırıldığını ileri sürerek anayasa mahkemesinin bu seçimleri iptal etmesi gerektiğini savundu.
Dört Gürcü Büyükelçi İstifa Etti
Son gösterilerrde, Gürcistan'daki birçok diplomat ve devlet memuru da hükümetin AB ile müzakereleri askıya alma kararını protesto eden açık mektuplar imzaladı. Dört Gürcü büyükrlçinin istifa etmesi, hükümetin politikalarına karşı artan tepkileri yansıtırken, Gürcistan'daki iç gerilimler, ''yabancı ajanlar'' ve ''LGBTQ+ haklarını kısıtlayan yasalar'' gibi tartışmalı düzenlemelerle daha da arttı. İktidar partisi Gürcü Rüyası, bu yasaların ülkenin egemenliğini korumak amacıyla alındığını savunsa da, Batı ve iç muhalefet bu kararları sert bir şekilde eleştirmeye devam ediyor.