İsrail, Türkiye’nin 52 ülkenin desteğiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na sunulan ve İsrail’e silah ambargosu talep eden mektubu üzerine sert bir tepki verdi. İsrail’in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon, Türkiye’yi "kötü niyetli" olmakla suçladı ve Türkiye'nin bu adımını uluslararası arenada gülünç bir eylem olarak değerlendirdi.
"Şer Ekseninin Desteklediği Çatışmalar"
1 Kasım’da Türkiye'nin girişimiyle, BM'ye sunulan mektubun imzacılarından biri olan İsrail, bu girişimin amacını ve motivasyonunu sert bir dille eleştirdi. Danon, Türkiye’nin eylemlerinin ardında "şer eksenindeki diğer ülkelerin de desteğini alarak çatışmalar yaratma amacı" bulunduğunu savundu. Danon, "Eylemlerinin motivasyonu, şer eksenindeki diğer ülkelerin de desteğini alarak çatışmalar yaratmak olan bir ülkeden başka ne beklenebilir?" diyerek Türkiye’ye yönelik suçlamalarını dile getirdi.
İsrail'e Silah Ambargosu Talebi
İsrail'e silah ambargosu uygulanmasını talep eden ve Türkiye’nin öncülüğünde 52 ülkenin imzaladığı mektubun içeriği, uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlali ile ilgili ciddi eleştiriler içeriyor. Mektupta, İsrail'e yönelik "silah ve mühimmat satışının durdurulması", ayrıca İsrail’in Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinin sona erdirilmesi talep ediliyor.
Mektubu imzalayan ülkeler arasında Rusya, İran, Suudi Arabistan, Brezilya, Cezayir ve Çin gibi büyük devletler ile Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da bulunduğu belirtiliyor.
Danon’dan Sert Tepki: “Şer Ekseninin Gülünç Eylemi”
İsrail'in BM Daimî Temsilcisi Danny Danon, bu mektubu "şer ekseninin, uluslararası sahnede İsrail’e karşı gülünç bir eylemi" olarak tanımlayarak, Birleşmiş Milletler’in adalet ve etik değerler yerine "kötü niyetli ülkeler tarafından yönlendirildiğini" öne sürdü. Danon, İsrail’in bu tür girişimlere karşı her zaman mücadelesini sürdüreceğini vurgulayarak, "İsrail devleti, kendi çıkarları için her türlü siyasi ve askeri saldırıya karşı mücadelesine devam edecektir" dedi.
52 Ülkenin İmzaladığı Mektup ve Talep Edilen Adımlar
Mektupta, İsrail’e silah satışının durdurulması çağrısının yanı sıra, Gazze’deki insancıl durum ve Filistin halkına yönelik ihlallerin sona erdirilmesi için uluslararası toplumdan daha fazla harekete geçmesi talep ediliyor. 52 ülkenin ve iki uluslararası kuruluşun imzaladığı bu mektup, küresel ölçekte bir destek bulmuş durumda.
İmzacılar arasında, Türkiye'nin yanı sıra Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, İran, Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Güney Afrika, Meksika, Venezuela, Tunus, Umman, Kolombiya, Kuveyt, Liberya, Malezya ve birçok diğer ülke bulunuyor.
Türkiye'nin Duruşu: Uluslararası Hukukun ve İnsan Haklarının Savunulması
Türkiye’nin girişimi, özellikle Filistin davasının savunulması ve İsrail’in uluslararası hukuk ihlalleri karşısında sorumlu tutulması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin, uluslararası platformda İsrail’e karşı aldığı bu tavır, birçok ülke tarafından desteklenmiş ve adaletin sağlanması adına bir harekete geçilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
İsrail’in İtirazı ve Geri Durmama Kararlılığı
İsrail hükümeti, BM ve uluslararası toplumun bu tür girişimlerine karşı sert bir tavır sergilemeye devam ediyor. Danon, İsrail'in kendi çıkarları ve güvenliği için her zaman "her türlü siyasi ve askeri saldırıya karşı" direneceğini yineleyerek, söz konusu mektubun amacının İsrail’i zayıflatmak olduğuna dikkat çekti.