Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında yürütülen Kızlan Osmanlı Batığı kazılarında, Osmanlı'ya ait önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda Yeniçeri askerlerine ait 14 tüfek, 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri bulundu. Ayrıca, Çin yapımı porselen kaseler ve çeşitli kişisel eşyalar, geminin diplomatik bir görevde olduğunu düşündürüyor.
Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında süren Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmaları, Osmanlı İmparatorluğu'na ait değerli tarihi buluntuların ortaya çıkarılmasına sahne oldu. Yapılan kazılarda Osmanlı'nın elit askerlerinden Yeniçerilere ait 14 tüfek, yaklaşık 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri bulundu. Bu buluntular, geminin bir çatışma sırasında battığını ortaya koyuyor. Ayrıca, Çin'in İslam pazarları için ürettiği mavi boyalı porselen kase setlerinin bulunması, geminin diplomatik bir görevde ya da özel bir misyon taşıdığını düşündürüyor.
Kazılarda sadece askeri malzemeler değil, gemi personeline ve askerlere ait olduğu düşünülen kişisel eşyalar da ortaya çıkarıldı. Pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küplerin yanı sıra Tunus'un Djerba bölgesinde üretilmiş seramikler de gün yüzüne çıkarıldı. Bu seramikler, geminin Kuzey Afrika’dan yola çıktığına dair ipuçları veriyor.
Kazı ekibi ayrıca, geminin ahşap parçalarına ulaştı ve bu bulgular sayesinde geminin yapım tekniği hakkında önemli bilgiler elde edildi. Tüm bu bulgular, geminin 17’nci yüzyılın ikinci yarısında bir mücadele sonrasında battığını gösteriyor. Türkiye karasularında, Yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların ilk defa ortaya çıkarıldığı bu kazı, tarihe geçmiş durumda.
Mavi Miras Projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülen kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.