Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savunma sanayi temsilcileri ve füze sistemleri geliştiricileri ile yaptığı toplantıda, "Bugün dünyada böyle bir füzeye (Oreşnik) karşı koyacak ve onu önleyecek hiçbir araç bulunmadığını eklemeliyim. Bir kez daha vurguluyorum: Bu yeni sistemi test etmeye devam edeceğiz" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile tırmanan gerilim devam ederken savunma sanayi temsilcileri ve füze sistemleri geliştiricileri ile toplantıda bir araya geldi. Putin toplantıda, Ukrayna'daki bir askeri tesise fırlatılan yeni Oreşnik füzesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
'Bu yeni sistemi test etmeye devam edeceğiz'
Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için ABD balistik füzelerini ve İngiliz seyir füzelerini kullanmasının bu adımı tetiklediğini belirten Putin, “Bugün dünyada böyle bir füzeye (Oreşnik) karşı koyacak ve onu önleyecek hiçbir araç bulunmadığını eklemeliyim. Bir kez daha vurguluyorum: Bu yeni sistemi test etmeye devam edeceğiz. Seri üretime geçilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanarak, kullanıma hazır bir stoka da sahip olduklarını söyledi.
Oreşnik füzesinin stratejik bir nükleer silah olmadığını kaydeden Putin, "Vurucu gücü sayesinde, özellikle toplu olarak ve Rusya'nın sahip olduğu diğer uzun menzilli sistemlerle birlikte kullanıldığında, düşman hedeflerine karşı kullanımının sonuçları etki ve güç açısından stratejik bir silahla karşılaştırılabilir olacaktır” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminin Ukrayna’ya uzun menzilli ‘ATACMS’ füzelerini sınırlı şekilde Rusya topraklarında kullanma izni vermesinin ardından 19 Kasım'da Ukrayna sınıra yaklaşık 115 kilometre uzaklıktaki Rusya’nın Bryansk bölgesindeki cephaneliği vurmuştu. Saldırının, ABD yapımı ‘ATACMS’ füzeleriyle yapıldığı Rusya tarafından doğrulandı.
Ukrayna daha sonra 20 Kasım’da Rusya’ya, Britanya’dan aldığı uzun menzilli ‘Strorm Shadow’ füzesiyle saldırmışıtı. Söz konusu füzelerin, 250 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu biliniyor.
Vladimir Putin, 19 Kasım'da Rusya'nın balistik füze saldırılarına uğraması durumunda buna nükleer silahla yanıt verilmesine olanak tanıyan doktrini onayladı. Güncellenen doktrin, nükleer silah sahibi başka bir ülke desteğiyle Rusya topraklarına balistik füze saldırısında bulunulması durumunda Rusya’nın nükleer yanıt vermesine olanak sağlıyor. İnsansız hava araçları veya savaş uçaklarıyla yapılan saldırılar da bu kapsama alındı. Ayrıca Rusya, müttefiki Belarus’a bir tehdit olması durumunda da nükleer silah kullanabilecek.