Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu artırmak için çeşitli eylem planları hazırladıklarını belirterek, "Üst Kurul olarak kadın sorunlarına ilişkin basın ve yayın organlarıyla düzenli toplantılar yapıyoruz. RTÜK, medyada kadına yönelik şiddetin aktarımında özen gösterilmesi gereken etik ilkelere dair rehber oluşturmuştur" dedi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan başkanlığında toplanan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nu Kurulun çalışmaları hakkında bilgilendirdi. RTÜK'ün medyada kadına yönelik olumsuz yargıları, kalıpları kırmayı ve kadının toplumsal algısını güçlü zemine taşımayı hedeflediğini ifade eden Şahin, kadına yönelik şiddet başta olmak üzere sorunlara ilişkin kamu spotu çalışmaları yürüttüklerini aktardı.
Şahin, 2022'den itibaren kamu spotu ve öncelikli yayın tavsiyeleriyle toplumsal bilinci arttırmaya yönelik yayınlar yapıldığını ifade etti. Şahin, kadına şiddetle mücadelenin medyadaki sorumluluğunu arttırmak için çeşitli planların hazırlandığını aktardı. Ayrıca medyada kadına yönelik şiddetin aktarımında dikkat edilmesi gereken etik kurallarla ilgili bir rehber oluşturulduğunu da ekledi. Gündüz kuşağı programlarına da değinen Şahin, gelen şikayetlerin değerlendirildiğini vurguladı.
Şahin'in açıklamaları şöyle:
“2022'den itibaren kabul edilen kamu spotu ve öncelikli yayın tavsiye kararı 5'tir. Toplumsal bilinci artırmaya yönelik yayına verilmiştir. 6'ncısını da önümüzdeki dönemde RTÜK olarak yapacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın sorumluluğunu artırmak için çeşitli eylem planları hazırlıyoruz. Üst Kurul olarak kadın sorunlarına ilişkin basın ve yayın organlarıyla düzenli toplantılar yapıyoruz. RTÜK, medyada kadına yöneik şiddetin aktarımında özen gösterilmesi gereken etik ilkelere dair rehber oluşturmuştur. İlke kararları, RTÜK'ün en önemli kararlarıdır, RTÜK'ün elindeki en önemli argümanlardan biridir. Almış olduğumuz yayın ilkelerini çok önemsiyoruz. Kadına yönelik şiddetin aktarımında özen gösterilmesi gereken ilke kararlarında, şiddet içeriklerinde mağduru değil faili merkeze koyan, şiddeti meşrulaştırıcı ifadelere yer vermeyen, failin suçunun hafifletilmeden sunulmasını amaçlayan ilkeler, toplumsal algıda kadına yönelik şiddete karşı güçlü bir farkındalık oluşturmuştur."
Gündüz Kuşağı Programları
Şahin, gündüz kuşağı programlarının geniş kitlelere ulaştığını belirterek, RTÜK İletişim Merkezi'ne gelen vatandaş şikayetleri ışığında gündüz kuşağı programlarının etik çerçevede ele alınmasını belirlediklerini kaydetti. Şahin, “Bu süreçte oluşturulan etik ilkeler tüm paydaşların oy birliğiyle yayıncı kuruluşlara rehber edinilmesi için sunulmuştur. Ayrıca RTÜK tarafından da oy birliğiyle kabul edilmiştir. Bu ilkelere göre kadınlara yönelik şiddet içeren, şiddeti teşvik eden içeriklere asla yer verilmeyecektir. Şiddetin normalleştirilmesine izin verilmeyecektir" ifadelerini kullandı.