Milli Eğitim Akademisi'nin kurulmasını da kapsayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni kanun, öğretmenlerin mesleki hakları, sorumlulukları ve kariyer basamaklarını düzenliyor.

Kanuna göre, öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanmaları ve kariyerlerinde ilerlemeleri gibi konular detaylandırılıyor. Ayrıca Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması, bu kurumun görevleri, yapısı ve personel düzenlemeleri de kanunla belirleniyor. Kanunda, öğretmenlerin öğrencilerini Atatürk ilke ve inkılaplarına, Türk milletinin değerlerine bağlı, insan haklarına ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne saygılı bireyler olarak yetiştirmeleri gerektiği vurgulanıyor.

Öğretmenlerin Görevleri ve Sorumlulukları

Kanunla birlikte öğretmenlerin ders vermek, nöbet tutmak, sınavlarda görev almak gibi temel sorumluluklarının yanı sıra, öğrenci kulüplerine katılmak ve rehberlik hizmetleri sağlamak gibi çeşitli görevleri bulunacak. Ayrıca, olağanüstü haller ve afetler dışında, öğretmenler meslek dışı işlerde çalıştırılamayacak.

Öğretmenlik İçin Nitelikler

Yeni düzenlemeye göre, öğretmenler, genel kültür, özel alan bilgisi ve mesleki yeterlilikler bakımından özel bir uzmanlık gerektiren bir meslek olarak tanımlanıyor. Öğretmen adayları, en az lisans düzeyinde eğitim almış ve hazırlık eğitiminden başarılı olmuş kişiler arasından seçilecek. Hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından dört dönemlik teorik ve uygulamalı dersler şeklinde düzenlenecek.

Disiplin Cezaları ve İlişik Kesilmesi

Kanunla, öğretmen adaylarına uygulanacak disiplin cezaları ve bunlara karşılık gelen fiil ve davranışlar da tanımlandı. Akademide başarısız olan veya disiplin kurallarını ihlal eden adayların eğitimle ilişkisi kesilecek.

Ev işleri yapmak çocukların geleceğini olumlu etkiliyor Ev işleri yapmak çocukların geleceğini olumlu etkiliyor

Sözleşmeli ve Kadrolu Öğretmenlik

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Üç yıl sözleşmeli çalıştıktan sonra öğretmenler, talep etmeleri halinde kadroya alınabilecek.

Tartışmalı 34. Madde Kaldırıldı

Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı’ndaki “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 34. madde, öğretmenler arasında mobbing tartışmalarına yol açtığı gerekçesiyle metinden çıkartıldı.

Kanun, 1 Eylül 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.