POLİTİKA

Hatimoğulları'ndan ikinci İmralı görüşmesi açıklaması

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Hatimoğulları, Bolu Kartalkaya'da yaşanan otel yangınını hükümeti eleştirerek değerlendirdi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik soruşturmaya tepki gösterdi ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajlarını aktardı.


Hatimoğulları, Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel'de 78 yurttaşın hayatını kaybettiği yangını ele alarak, bu tür felaketlerin arkasında hükümetin “devleti şirket gibi yönetme” anlayışının olduğunu savundu. “Bu felaketlerin sebebi, yurttaşı müşteri olarak gören zihniyettir” diyen Hatimoğulları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a istifa çağrısında bulunarak şunları söyledi:
“Başta Bakan olmak üzere sorumluluğu olan herkes istifa etmeli, yargı önünde hesap vermelidir. Bu hesap sorulmadıkça yeni felaketlerin yaşanması kaçınılmazdır.”

İmamoğlu Soruşturmasına Tepki
Hatimoğulları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan soruşturmayı hukuksuzluk ve antidemokratik bir girişim olarak değerlendirdi. “Olası rakiplerini yargı yoluyla yarış dışı bırakmak demokrasinin ruhuna aykırıdır” ifadelerini kullanan Hatimoğulları, iktidara yönelik şu soruyu yöneltti:
“Yakında insanlar düşünmeden mi soruşturma açacaksınız? Düşünen ve konuşan herkes sizin için tehlikeli mi?”

İmralı Görüşmesi
DEM Parti heyetinin Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği ikinci İmralı görüşmesine de değinen Hatimoğulları, görüşmeden çıkan mesajları kamuoyuyla paylaştı. Öcalan’ın görüşmede, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü için demokratik hukuk zeminine geçiş yapılması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Tülay Hatimoğulları ayrıca ikinci İmralı görüşmesinde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajlarını şu şekilde aktardı:

"Sayın Öcalan görüşmede şunları ifade etmiş: 'Çalışmalarıma devam ediyorum' demiş. Kamuoyunun merakla beklediği görüşmeye ilişkin 'Türkiye toplumunu ilgilendiren bazı önemli hususları da şu şekilde sizlerle paylaşmak isterim:

Sayın Öcalan küresel ve bölgesel ve ulusal krizlerin üst üste bindiği tarihsel bir dönemden geçtiğimizi değerlendirmiştir. 'Bu üst üste binmiş kriz döneminde Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi ile ilgili oyalama, zaman kazanma, bekle-gör politikalarına tevessül etmek Türkiye halklarına yapılacak en büyük kötülür olur' demiş. Yaşanan krizlere karşı Türkiye toplumunu ve bölge halklarını korumanın yolu bellidir. Sayın Öcalan'ın çağrısı nettir. Türkiye'yi demokrasi zeminine çekmek krizlerden kurtarmanın tek çaresidir.

Bu kapsamda sayın Öcalan, meseleyi şiddet ve çatışma zemininden demokratik hukuk ve demokratik siyaset zeminine çekmeyi hedeflediğini bir kez daha bu görüşmede de ısrarla vurgulamıştır.

Sayın Öcalan'ın son görüşmede vurguladığı gibi tarihin kritik dönemeçlerinde sağlanan ortaklaşmalar sorunların çözümüne katkılar sağlar. 22 Ocak tarihindeki görüşmede sayın Öcalan mevcut sorunların ancak demokratik hukuk yoluyla kökten çözümünün önemle vurgulamış. Sayın Öcalan'ın şu hususların önemle altını çizdiğini ifade etmeliyim:

'Sürekli beka kaygısı üreterek işçi ve emekçinin alın terini güvenlik politikalarına harcandığı, yoksulluğun derinleştiği, hukuksuzlukların sıradanlaştığı, sömürünün yaygınlaştığı, kadın ve çocuk düşmanlığının arttığı bu kısır döngüden çıkmanın yol haritasını sunmaya hazır olduğunu' ifade etmiş. Türkiye'nin bütün prangalardan kurtulmasının zeminini oluşturmaya hazır olduğunu güçlü bir şekilde dile getirmiştir.

Ayrıca sayın Öcalan son görüşmede heyetimize 'Bahçeli'nin yaklaşımının devlet aklıyla buluşması halinde barışa hizmet edecek tarihsel bir çıkışa vesile olacağını' belirtmiştir."