TEKNOLOJİ

TÜRKSAT 6A, 42 derece doğu yörüngesine ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın önemli bir aşamayı geride bıraktığını ve 42 derece doğu yörüngesine ulaşarak daimi görevine başlamak üzere olduğunu açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın önemli bir aşamayı geride bıraktığını ve 42 derece doğu yörüngesine ulaşarak daimi görevine başlamak üzere olduğunu açıkladı. Türksat 6A'nın, 6 ateşleme işlemi ile başarıyla 35 bin 786 kilomemtre uzaklıkta jeosenkron yörüngesine ulaştığını belirten Uraloğlu, bu başarının Türkiye'nin uzay alanındalki gücünü artıracak büyük bir adım olduğunu vurguladı. 

Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, 9 Temmuz'da SpaceX'e ait Cape Canaveral fırlatma merkezinden uzaya gönderilen Türksat 6A'nın, 20 Temmuz'da geçici yörüngesine ulaşarak faydalı yük testlerini başarıyla tamamladığını hatırlattı. Bugün ise uydunun, 42 derece doğu daimi yörüngesine başarıyla yerleştiğini söyledi. Bu uydu, yalnızca bir haberleşme aracı olmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'nin uzaydaki geleceğini şekillendirecek önemli bir proje olacak.

"20 Yıllık Hayalin Gerçekleşmesi"

Türksat 6A'nın geliştirilmesinin, Türkiye’nin uydu ve uzay alanındaki en büyük Ar-Ge projesi olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, bu projenin gerçekleştirilmesinde önemli bir yer tutan teknoloji transfer eğitim programlarını da gündeme getirdi. Uraloğlu, Türksat mühendislerinin önceki uyduların yapımında kazandıkları deneyimlerle Türksat 6A'nın yüksek yerlilik oranına sahip olduğunu ifade etti. “Türksat 6A, neredeyse 20 yıl önce başlayan bir hayalin sonucudur” diyen Uraloğlu, bu süreçteki önemli katkıları hatırlatarak, Türkiye’nin uzay teknolojilerinde geldiği noktayı övdü.

Türksat 6A ile Yeni Ufuklar

Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde yaptığı testlerin ardından nihai kabul sürecine girecek ve 2025 yılının ilk çeyreğinde aktif hizmet vermeye başlayacak. Bakan Uraloğlu, bu gelişmenin Türkiye'yi uydu ve uzay alanında uluslararası oyuncu kategorisine taşıyacağını belirtti. Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve CTECH gibi önemli Türk firmaları ile birlikte çalışıldığını söyleyen Uraloğlu, bu iş birliğinin Türkiye’nin uzayda kazandığı deneyimi daha da artırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin ürettiği bu uydu parçalarının dünyada başka ülkeler tarafından da kullanılabileceğini belirtti.

"Türkiye’nin Uyduları ile 5 Milyar Kişiye Ulaşılacak"

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Türksat uyduları ile dünya genelinde 3,5 milyar kişiye hizmet verdiğini hatırlatarak, Türksat 6A’nın devreye girmesiyle bu kapsama alanının büyük ölçüde genişleyeceğini söyledi. Yeni uydu sayesinde, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri de kapsama alanına girecek. Böylece Türksat, dünya nüfusunun yüzde 65'ine ulaşarak büyük bir başarıya imza atmış olacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte, Türkiye'nin uydu teknolojilerindeki öncülüğü pekişecek ve bu alandaki ihracat potansiyeli artacak.

Uzayda da Güçlü Bir Türkiye

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin son 20 yılda yaptığı dönüşümün sadece kara, deniz ve demir yolları ile sınırlı kalmadığını, uzay alanında da Türkiye’nin güç kazandığını belirtti. Türksat 6A ile birlikte Türkiye'nin uluslararası alanda söz sahibi bir ülke konumuna yükseldiğini söyledi. Uraloğlu, Türksat 6A'nın Türkiye'nin uzaydaki gücünü pekiştirdiğini ve ülkemizin bu alandaki liderliğini güçlendirdiğini ifade etti.