Sivas’ın Kolluca köyünde, Nisan ayıyla birlikte madımak hasadı başladı. Yabani otlar arasında özenle seçilen madımak, kadınlar tarafından jilet veya bıçak yardımıyla toplanıyor. Madımak, şifalı özellikleriyle bilinirken, başta kan şekerini dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, grip, idrar sökücü ve ishal gibi sağlık sorunlarına iyi geldiği düşünülüyor.
Sivas’ın doğasında kendiliğinden yetişen bu ot, hem sağlığa faydalı olması hem de lezzetli olması nedeniyle bölge halkı tarafından büyük bir özenle toplanıyor. Kolluca köyünde, yağışların ve soğuk havanın etkisini yitirmesiyle birlikte kadınlar, madımak toplamaya başlıyor. Toplama işlemi, ayıklama, temizleme ve pişirme aşamalarından geçtikten sonra, madımak, hem taze hem de kurutulmuş olarak kış için saklanıyor.
Kolluca köyünden Hatice Karabiber, "Sivas’ta madımak meşhurdur. Herkes gelir, madımak toplar. Toplanmaya Nisan ayında başlanır, Haziran ayının 15’ine kadar devam eder. Madımağı pişirir, akrabalarımıza göndeririz. Kış için paketleyip dolaba kaldırırız" dedi.
Şerife Yılmaz ise madımak otunun toplanmasının zorluğuna değinerek, "Madımak, soğuk sıcak fark etmeksizin zor toplanan bir bitkidir ama ılık havalarda daha kolay toplanır. Topladığımız madımağı ayıklayıp temizledikten sonra kış için paketleyip dolaba kaldırıyoruz ya da pişirerek tüketiyoruz. Kurutması da çok güzel oluyor, saklama şekli olarak konservede yapılabilir" şeklinde konuştu.
Madımak, Haziran ayının sonlarına kadar toplanabiliyor ve bu süreçte bölge halkı, şifalı bitkisini hem tüketim hem de saklama amacıyla özenle topluyor.