EKONOMİ

Asgari ücret görüşmelerinde ilk toplantıda rakam çıkmadı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geldi.

2025 yılı için asgari ücretinin belirlenmesi süreci, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısıyla resmen başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan toplantının ardından, ikinci toplantının 16 Aralık'ta yapılacağı duyuruldu. 

Toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığı belirten TÜRK-İŞ Genel Başkanı Yardımcısı Ramazan Ağar, hükümetten veya işveren tarafından bir teklif beklediklerini ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücretin hem işçi hem de işveren tarafını tatmin edecek şekilde belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda ilk toplantısını gerçekleştirdi. 7 milyona yakın doğrudan çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiren bu önemli sürecin ilk adımı, 16.00'da bailadı. Komisyon, işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı, toplamda 15 kişiden oluşuyor. İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsil ediyor. TÜRK-İŞ'in masadaki beş temsilcinin dördünü işçiler oluşturuyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde hem işçi hem de işveren taraflarının çıkarlarını gözeten, adil bir rakam belirleyeceklerini söyledi. Işıkhan, ''İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen, Türkiye'nin kalkınması için hareket noktası olacaktır'' ifadelerini kullanarak, sürecin önemli olduğunu vurguladı. 

Işıkhan: ''Enflasyon ve Satın Alma Gücü Göz Önünde Bulundurulacak''

Bakan Işıkhan, açıklamalarında enflasyon ornaı, vatandaşların satın alma gücü, işgücü piyasasının ihtiyaçları ve ekonomik büyüme gibi parametreleri dikkate alacaklarını belirtti. ''Sürekli artan refahımız, aziz milletimize geri dönmektedir. Asgari ücrete yapılan artışlar, enflasyona karşı bir kalkan olmakla birlikte, vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırmıştır'' diyen Işıkhan, istihdam oranlarının artırılması konusunda da önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade etti. Bakan, Ekim ayında Türkiye'de istihdamın 32 milyona ulaşarak tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını vurguladı. 

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, üretim ve ihracatla bölgede lider konumuna gelindiğini belirten Işıkhan, işverenlerin üretim ve istihdam açısından önemli aktörler olduğunu söyledi. ''Bizim vizyonumuzda alın teri kutsaldır, sermaye ise kalkınmanın motor gücüdür. İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen Türkiye'nin kalkınması için hareket noktası olacaktır.'' dedi. Bakan, işçi ve işverenin el birliğiyle Türkiye'nin büyük kalkınma hamlesini gerçekleştirebileceğini vurguladı. 

TÜRK-İŞ: "Rakam Konuşulmadı, Hükümetten Teklif Bekliyoruz"

İlk toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığını belirtti. Ağar, ''Ülkemizin ekonomisine katkı sunan insanlarımızın ücretlerinin yükselmesi lazım. İnsanlarımız ev kiralarını veremez hale geldi'' diyerek, asgari ücretin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Ancak Ağar, herhangi bir rakam telaffuz etmekten kaçındı ve bu konuda hükümetten ya da işveren tarafından bir teklif beklediklerini ifade etti. ''Rakamı hükümetten veya işverenden bekliyoruz'' diyen Ağar, bu konuda ellerini zayıflatmamak için rakam üzerinde konuşmaktan kaçındıklarını belirtti. 

Ağar ayrıca, bir sonraki toplantının 16 Aralık 2024 tarihinde yapılacağını ve büyük ihtimalle üçüncü toplantıda kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.