Son günlerde Eymir Gölü’nde avlanması yasak olan turna balıklarının ölüm oranı arttı. Gölün kıyısında görülen ölü turnalar, doğaseverler arasında tedirginlik yarattı. ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM), balık ölümleri ile ilgili incelemeler başlatarak ölü balıklardan numuneler aldı. İlk tespitler, gölde yoğun olarak bulunan sazan balıklarının, yıllar önce göle bırakılan evsel atıkların biriktiği dip çamurundan beslenerek, bu atıkları suya karıştırarak oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğunu ortaya koydu.
ODTÜ EKOSAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, küresel ısınmaya bağlı ani ısı dalgalarının göldeki bitkisel planktonların hızla büyümesine yol açtığını belirtti. Bu durumun, sudaki oksijen seviyesini düşürdüğünü ifade eden Beklioğlu, göllerin evsel atık suyu veya tarımdan gelen suların deşarj alanı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Beklioğlu, "Göl ekosistemleri, fazla gelen azot ve fosforu yönetemiyor. Bu da biyoçeşitliliğe zarar veren balık ölümlerine yol açıyor," dedi.
Gölün çevresel havzadan gelen azot ve fosforu azaltmak amacıyla bir baypas kanalı yapıldığını ifade eden Beklioğlu, Eymir Gölü Restorasyon Projesi kapsamında korumaya çalıştıkları turna balıklarının ölüm oranlarının artmasının en büyük itirazlarının başında geldiğini belirtti. Ayrıca, 2 hafta önce alınan örneklemede fotosentez yapan bitkisel planktonların biyokütlelerinde artış tespit edildiğini söyledi. Önceki örneklemelerde bitkisel planktonların biyokütleleri litrede 9 mikrogram iken, son örnekte bu değerin 35-40 mikrograma ulaştığı kaydedildi.
ODTÜ, Eymir Gölü’nde yaşanan balık ölümleri ve çevresel sorunları çözmek için çalışmalarını sürdürecek.