EKONOMİ

HAK-İŞ: “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Yapısına İtirazımız Var”

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret tespit komisyonunun yapısının adaletli ve kapsayıcı olmadığını belirterek, bu konuda itirazda bulunduklarını ifade etti.

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret tespit komisyonunun yapısının adaletli ve kapsayıcı olmadığını belirterek, bu konuda itirazda bulunduklarını ifade etti. Arslan, “Asgari ücret uygulamalarına da itirazımız var” dedi.

HAK-İŞ, 49’uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla ‘Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’ düzenledi. Toplantıda HAK-İŞ’in 49 yıllık geçmişi, Türkiye gündemi, sendikal meseleler ve çalışma hayatı konuları ele alındı. Toplantı, HAK-İŞ’in tarihini konu alan bir kısa film gösterimiyle başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ’in 49’uncu yıldönümü nedeniyle bir mesaj gönderdi. Mesajında HAK-İŞ’in sendikal harekete ve çalışma hayatına olumlu katkı sağladığını vurgulayan Erdoğan, “HAK-İŞ, dayanışmacı ve uzlaşmacı sendikacılık anlayışıyla, demokrasimize ve çalışma hayatına önemli katkılarda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Zorlu Mücadeleler Verdik”

Açılış konuşmasını yapan Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in 12 Eylül ve 28 Şubat dönemleri gibi zorlu dönemlerde mücadele ettiğini belirtti. Arslan, “HAK-İŞ’in 49 yaşında Türkiye’nin her ilinde faaliyet gösterdiğini ve 81 ilde 21 sendikasıyla 850 binden fazla üyesi bulunduğunu” söyledi.

Arslan, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların iş kollarında bir numara olmasına rağmen temsil konusunda yüzde 50’den fazla işçiyi temsil edemediklerini ifade etti. Üç konfederasyonun Türk çalışma hayatındaki temsil gücünün yüzde 15 olduğunu belirtti.

“Enflasyon Sorunu Can Yakıyor”

Çalışma hayatında mevcut sorunların başında yüksek enflasyonun geldiğini belirten Arslan, “Bütün dünyada enflasyonun yükseldiği dönemlerde çalışanlar kaybederken, işverenler kazanç sağlıyor” dedi. HAK-İŞ’in bu kayıpların giderilmesi için hükümetle sürekli iletişim halinde olduğunu vurguladı.

Arslan, üç işçi konfederasyonunun ortak bir bildiri hazırlayarak çalışma hayatının sorunlarını kamuoyuna taşıdığını ve çeşitli illerde başarılı mitingler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

“Vergi Reformuna İhtiyaç Var”

Vergide adaletin sağlanması için yeni bir vergi reformuna ihtiyaç duyduklarını belirten Arslan, dolaylı vergilerin azaltılıp doğrudan vergilerin artırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de dolaylı vergilerin oranının yüzde 66 olduğunu hatırlatan Arslan, servetten alınan verginin ise sadece yüzde 2 olduğunu vurguladı.

“Emeklilik Sistemi Ciddi Sorunlarla Karşı Karşıya”

Emeklilik sistemindeki sorunlara da değinen Arslan, “2024 ile 2025 arasında emekli maaşları arasında ciddi bir çelişki ortaya çıkacak” dedi. Yüksek enflasyonun maaş bağlama sistemine etkisini eleştirerek, emeklilerin daha düşük maaş alacağına dikkat çekti.

“Kıdem Tazminatı Hakkımızı Savunuyoruz”

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Arslan, arabuluculuk sisteminin işçilerin haklarını gasp eden bir mekanizma haline geldiğini belirterek, bu düzenlemenin derhal durdurulması gerektiğini savundu.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu Hakkaniyetli Değil”

Son olarak, asgari ücret konusuna değinen Arslan, “Asgari ücret tespit komisyonunun yapısına itirazımız var. Komisyon, hakkaniyetli, adaletli ve kapsayıcı değil” dedi. Arslan, Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranının toplam çalışanların yüzde 50’ye yaklaşmış durumda olduğunu ifade etti.