Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dijital platformlar üzerinden kendini usta olarak tanıtan kişilere karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Son yıllarda internetin sunduğu hizmetlerin, ustaların müşterilere kolayca ulaşmasını sağladığını belirten Palandöken, bu durumun beraberinde bazı mağduriyetleri de getirdiğini ifade etti.

Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması Bakan Işıkhan'dan Asgari Ücret Açıklaması

Palandöken, “Özellikle çilingir, elektronik eşya tamiri ve doğalgaz bakımları gibi mesleklerde fırsatçı kişilerin ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Bu kişiler, işin ortalama fiyatını bilerek çok daha düşük ücretler talep edebiliyor ve uzman olmadıkları işlerde vatandaşı kandırabiliyor,” dedi. Ayrıca, meslek odası kaydı olmayan kişilerin haneye alınmasının güvenlik riski oluşturabileceğine dikkat çekerek, vatandaşların bu konuda daha hassas olmaları gerektiğini ifade etti.

Bilinçli Hizmet Alımı İçin Öneriler

İnternet üzerinden hizmet almanın pratik görünmesine rağmen, Oda kaydı olmayan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Palandöken, “İnternetten hizmet satın alırken referans, ücret kıyaslaması, sözleşme ve güvenilirlik gibi unsurlar ön planda tutulmalıdır. Ucuz fiyata aldanmamak gerekiyor. Aksi halde kendini usta olarak tanıtan meslek odası kaydı olmayan birine denk gelip malınızdan olabilirsiniz,” uyarısında bulundu. Bu tür sorunların önüne geçmek için, vatandaşların tanıdıkları ve güvendikleri esnafı tercih etmelerinin önemine değindi.

Palandöken, “İşin ehli olan ustalarımız, sağladıkları hizmetin arkasında durarak müşteri memnuniyetini ön planda tutmakta ve iş garantisi sunmaktadır. Esnafımızın referansı ekmek kapısı olan dükkanıdır. Dükkan, sadece bir iş yeri değil; aynı zamanda güvenin ve kalitenin simgesidir. Esnafımız, her zaman işinin arkasında durarak, sunduğu hizmetin kalitesini artırmak için özen göstermektedir,” şeklinde konuştu.

Anahtar Tesliminde Ustalık Belgesi Zorunluluğu

Palandöken, anahtar teslim işlemlerinin ve kilit değişimlerinin ustalık belgesi olan kişilere yapılması gerektiğinin altını çizdi. “Anahtar çoğaltma makineleri internet sitelerinde kolaylıkla satılıyor. Ancak bu makineler mesleği icra eden kişilere zimmetli olarak verilmelidir. Ruhsatı olmayan kişilere anahtar çoğaltma makinesi satılmamalıdır,” uyarısında bulundu. Vatandaşların ev ve iş yerlerinin kilit değişiminde ve anahtar çoğaltma işlemlerinde mutlaka Oda kaydı olan ve ustalık belgesi bulunan esnafı tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Özellikle internet üzerinden ulaştıkları, mobil çalışarak kilit değiştirenlere veya ek iş olarak anahtarcılık yapanlara itibar edilmemesi gerektiğini de ekledi.