Diyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın kaybolup, cansız bedeninin bulunması sonrası, Tavşantepe Mahallesi’ndeki çocukların psikolojik durumlarına yönelik hazırlanan rapor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunuldu. Psikososyal destek ekibi tarafından hazırlanan raporda, çocukların yaşanan olayla ilgili konuşmadıkları, bu durumu bastırdıkları ya da anlamlandıramadıkları belirtiliyor. Ayrıca, ailelerin çocuklara konuyu konuşmamaları yönünde telkinde bulundukları ihtimali de değerlendirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın talimatıyla, çocukların psikolojik iyilik halini artırmak amacıyla kapsamlı bir ekip oluşturularak köyde görevlendirileceği öğrenildi.

Çocuklara Psikososyal Destek Veriliyor

Narin’in kaybolmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri hızla Tavşantepe Mahallesi’ne giderek psikososyal destek çalışmalarına başladı. Bu süreçte okulların açılmasıyla birlikte devam eden çalışmalar kapsamında, sosyal çalışmacılar, psikologlar ve danışmanlar, 7-13 yaş arası yaklaşık 50 çocuğa destek veriyor. Çocuklarla yapılan çeşitli oturumlarda, güvenli alan çalışmaları, stres ve kaygı yönetimi gibi konular ele alındı.

Köydeki Günlük Yaşam Rutinleri Etkilendi

Raporda, Tavşantepe Mahallesi’nde olayların çocukların günlük yaşamlarını ciddi şekilde etkilediği ve gerek psikolojik gerekse sosyal açıdan uyum sağlamada zorluk çektikleri belirtiliyor. Mahalledeki yoğun jandarma ve arama kurtarma faaliyetlerinin de çocukların normal yaşam düzenini bozduğu ifade edildi.

Semih Çelik’in Ailesi, Soyadının Değiştirilmesi İçin Dava Açtı Semih Çelik’in Ailesi, Soyadının Değiştirilmesi İçin Dava Açtı

Bakan Göktaş’ın talimatıyla, çocukların durumlarının daha kapsamlı bir şekilde incelenmesi amacıyla Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı bünyesinde özel bir ekibin kurulacağı ve yas ile travmalara yönelik çalışmaların hızla başlatılacağı belirtildi. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından daha derinlemesine çalışmaların yapılacağı vurgulandı.