22,2 milyon 0-17 yaş arası çocuğun 7,6 milyonu göreli yoksulluk sınırında yaşıyor.
Ekonomist Hakan Yılmaz’ın çalışmasına göre, Türkiye’de yetişkin yoksulluğu oranı yüzde 17-18 seviyelerinde seyrederken, çocuk yoksulluğu oranı yüzde 33-34’e kadar yükseliyor. Özellikle 0-8 yaş grubundaki çocuklar arasında yoksulluk daha yaygın durumda. Bu yaş grubunda yoksul çocuk sayısı 3,5 milyona ulaşmış durumda.
Yılmaz, "Yetişkin yoksulluğu oranı yüzde 17-18 düzeyinde olmasına rağmen, çocuk yoksulluğu oranı yüzde 33-34 gibi yüksek bir seviyede. Bu da her üç çocuktan birinin yoksul olduğunu ortaya koyuyor," dedi.
Yoksulluk Kişi Başına Gelirle Daha Da Artıyor
TEPAV bünyesinde yapılan önceki bir çalışmaya göre, Türkiye’de çocuk yoksulluğu oranı, aile fert sayısına göre hesaplandığında yüzde 31,3 olarak belirlenirken, kişi başına gelir üzerinden yapılan hesaplamalar bu oranı yüzde 42,4’e çıkarıyor. 2022 verilerine göre bu oran, 9,59 milyon çocuğun yoksulluk sınırında yaşadığını gösteriyor. Çalışma ayrıca 2017’den bu yana yoksulluk oranında bir artış eğilimi olduğunu da ortaya koyuyor.
Orta Vadeli Programda Çocuk Yoksulluğu Yok
Hakan Yılmaz, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nda çocuk eşitsizliğine yönelik herhangi bir reform ya da politika önerisinin bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca, olası düşük büyüme ve işsizlik oranındaki artışların yoksulluk ve eşitsizliği derinleştirebileceğini, bütçe zorlukları nedeniyle de çocuklara yönelik kaynakların azaltılabileceğini vurguladı.
Yılmaz’ın çalışmasında, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile yapılan kıyaslamalar da yer aldı. AB 27 ülkelerinde ortalama çocuk yoksulluğu oranının yüzde 19,4 olduğu ve sosyal yardımlar sayesinde çocuk yoksulluğunun Türkiye’ye kıyasla daha düşük seviyelerde olduğu belirtildi. AB ülkelerinde çocuk yoksulluğunun düşük olmasında sosyal yardımların büyük rol oynadığı ifade edildi.
Bu veriler, Türkiye’de çocuk yoksulluğunun sosyal yardımlar ve politikalarla daha fazla desteklenmesi gerektiğini ortaya koyuyor.