Teknolojinin hayatı kolaylaştırmasıyla birliklte, uzun süreli ve yanlış pozisyonda cihaz kulanımı boyun ağrıları, boyun düzleşmesi ve boyun fıtıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyn Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, teknolojinin fazla kullanımının, özellikle çocuklar ve gençler üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğini belirtiyor. Boyun düzleşmesi ve boyun fıtıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Bağçacı, duruş eğitimi ve egzersizin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığını vurguladı.
Günümüzde teknolijinin hayatı büyük ölçüde kolaylaştırmasının yanı sıra bazı teknolojik araçların yanlış kullanımı önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar, uzun süre yanlış pozisyonda kullanıldığında, özellikle boyun ve omurga sağlığını olumsuz etkileyebilir. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, bu tür cihazların uzun süreli kullanımlarının, boyun ağrılarından boyun fıtıklarına kadar çeşitli problemlere yol açabileceğini belirtiyor.
Teknolojik cihazların yanlış pozisyonda ve uzun süre kullanılması, boyun kaslarında ağrılara, boyun düzleşmesine ve boyun fıtığına neden olabiliyor. Dr. Bağçacı, '' Boyun düzleşmesi, modern yaşamın sık karşılaşılan sorunlarından biridir. Uzun süreli kötü duruş, hareketsizlik ve stres gibi faktörler boynun doğal eğrisinin kaybolmasına neden olabilir. Bu durum, omurlar üzerindeki baskıyı arttırarak baş ağrıları, kas gerginliği ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlara yol açabilir'' dedi.
Teknolojik cihazların olumsuz etkileri yalnızca yetişkinlerde değil, özellikle çocuklar ve gençlerde de görülmektedir. Çocukların uzun süre teknolojiye maruz kalması, kas gücü, esneklik ve kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Dr. Bağçacı ''Günümüzde çocuklarda boyun düzleşmesi artış gösteriyor. Boynun doğal 'C' şeklindeki kıvrımının kaybolması, boyunda disk ve diğer dokularda zedelenmelere yol açabilir. Bu durum ilerledikçe, boyun omurgasında ters C şeklindeki değişiklikler de gözlemlenebilir'' şeklinde uyarıyor.
Boyun düzleşmesi, boyunda postüral bozuklukların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir ve bu durum zamanla boyun fıtığına yol açabilir. Dr. Bağçacı boyun düzleşmesinin en önemli nedeninin boyun postüral bozukluğu olduğunu belirtiyor: ''Boyundaki mekanik yüklenme uzun süre devam ederse, duruş bozukluğu, boyun fıtığı ve kireçlenmeye yol açabilir. Gençlerde, disklere anormal yük binmesi boyun fıtığına yol açabilirken, yaşlılarda disk dejenerasyonu sonucunda fıtıklaşma görülebilir.''
Boyun fıtığı, omurilik ve sinirler üzerinde baskı oluşturarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ani hareketler, düşmeler, trafik kazaları gibi olaylar da boyun fıtığını tetikleyebilir. Dr. Bağçacı, ''Boynu baskı altında bırakacak ağır yük taşımak, duruş bozuklukları ve masa başında uzun süre sabit pozisyonda kalmak boyun fıtığının sebeplerindendir'' dedi.
Boyun fıtığının tedavisinde genellikle fizik tedavi yöntemlerinin başarılı olabileceğini söyleyen Dr. Bağçacı, boyun fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralıyor: "Medikal tedavi, istirahat, korseleme, tedavi amaçlı enjeksiyonlar, manuel terapi ve mobilizasyon teknikleri, çoğu hastada faydalı olabilmektedir. Ancak tedavi sürecinde elde edilen kazanımların korunması, omurganın biyomekaniğinin sağlanması ve nükslerin engellenmesi için postüral eğitim ve egzersizlerin önemi büyüktür."
Fiziksel terapi ile tedavi edilen hastaların tedavi sürecinde düzenli olarak boyun fıtığı egzersizleri yapmaları gerektiğini belirten Dr. Bağçacı, masa başında çalışan kişilere de önerilerde bulunuyor: "Masa başında çalışan bireylerin sırt ve bel desteği olan sandalyelere oturmaları, uzun süre sabit ve öne eğik pozisyonda oturmaktan kaçınmaları gerekir. Ayrıca, sık sık ara vermek, kısa yürüyüşler yapmak ve doğru duruşu alışkanlık haline getirmek oldukça önemlidir."