GÜNDEM

Dünya Tarihin En Sıcak Yazını Yaşadı

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde şimdiye kadarki "en sıcak yaz" olarak kaydedildiğini açıkladı.

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde şimdiye kadarki "en sıcak yaz" olarak kaydedildiğini açıkladı. Ağustos 2024, sıcaklık ortalamalarının rekor seviyelere ulaştığı ay olurken, Haziran-Ağustos dönemi de tüm zamanların en sıcak yazı olarak kayıtlara geçti. Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yazı küresel ölçekte şimdiye kadarki en sıcak yaz olarak kaydedildi. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan bu dönemdeki sıcaklıklar, daha önceki rekorları geride bıraktı ve iklim değişikliğinin etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle Ağustos 2024, küresel sıcaklık ortalamalarının 1991-2020 referans döneminin 0,71 derece üzerine çıkmasıyla tarihin en sıcak ağustos ayı oldu.

Ağustos Sıcaklık Rekoru Kırdı

Copernicus’un raporuna göre, Ağustos 2024, dünya genelinde bugüne kadar kaydedilen en sıcak ağustos ayı olarak tarihe geçti. Sıcaklıklar, 1991-2020 referans dönemi ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarken, bu dönemde sıcaklıkların önceki yıllara kıyasla belirgin bir artış gösterdiği vurgulandı. Haziran-Ağustos döneminde ise dünya genelinde sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece, 2023’teki rekor sıcaklıkları ise 0,66 derece aştı. Bu veriler, 2024 yazını küresel ölçekte tarihin en sıcak yazı olarak nitelendirmeye olanak sağladı.

Avrupa'da Sıcaklıklar Alarmları Çaldı

2024 yazı, Avrupa kıtasında da son derece sıcak geçti ve bu durumun etkileri birçok alanda hissedildi. Rapora göre, Avrupa’da 2024 yazı, 1991-2020 ortalamasının 1,54 derece, 2022’deki önceki rekoru ise 1,34 derece üzerine çıkarak kıtanın "en sıcak yazı" olarak kaydedildi. Özellikle Avrupa’nın güney ve doğu bölgelerinde sıcaklıklar ortalamanın çok üzerinde seyrederken, bu bölgelerdeki aşırı sıcaklıklar halk sağlığı, tarım ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkiler yarattı.

Bununla birlikte, İrlanda ve İngiltere’nin kuzeybatı kesimleri, İzlanda, Portekiz’in batı kıyısı ve Norveç’in güneyi gibi bazı bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. Ancak Avrupa dışında, Antarktika’nın doğusu, Teksas, Meksika, Kanada, Kuzeydoğu Afrika, İran, Çin, Japonya ve Avustralya’da sıcaklıkların ortalamanın üzerinde kaydedildiği belirtildi.

Yağış ve Kuraklık: Avrupa’da Karışık Bir Tablo

Raporda, 2024 yazında Avrupa’nın batı ve kuzey kesimlerinin ortalamadan daha yağışlı bir sezon geçirdiği, buna karşılık Akdeniz bölgesinin büyük bir kısmı ile Avrupa’nın doğusunun ise ortalamadan daha kuru koşullar yaşadığı vurgulandı. Bu durum, tarım, su kaynakları ve ekosistemler üzerinde önemli etkiler yarattı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu yaz yaşanan sıcaklıkların kaygı verici olduğunu belirterek, "Son üç ayda, dünya en sıcak haziran ve ağustos aylarını, kayıtlardaki en sıcak günü ve kayıtlardaki en sıcak yazını yaşadı. Bu rekor sıcaklıklar dizisi, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma olasılığını artırıyor. Eğer sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlemler almazsak, bu yaz tanık olduğumuz sıcaklıkla ilgili aşırı olaylar, insanlar ve gezegen için daha yıkıcı sonuçlar doğuracak" ifadelerini kullandı.