Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak ve Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş, çocuklardaki kulak nezlesinin ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Acıbadem Kayseri  Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akif Somdaş, çocukların kulağını sık sık tutmalarının ebeveynler tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtti. Somdaş, halk arasında ''kulak nezlesi'' olarak bilinen efüzyonlu otit hastalığının, orta kulakta sıvı birikmesine yol açarak işitme kaybına ve konuşma problemlerine sebep olabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Somdaş, bu hastalığın özellikle bebeklerde fark edilmesinin güç olduğunu belirterek, ''Bebekler bu işitme kaybından şikayet edemez. En fazla kulağına elini götürür ya da kulağını kaşır. Ancak bu davranış genellikle ciddiye alınmaz'' dedi. İşitme kaybı fark edilmediğinde ise çocukta konuşma geriliği ve dilde bozukluklar görülebileceği uyarısında bulundu. Konuşma başladıktan sonra ortaya çıkan bu problemin telaffuz bozukluklarına yol açabileceğini belirten Somdaş, özellikle çocuklarda bazı harfleri peltek çıkarmanın, efüzyonlu oit nedeniyle olabileceğini ifade etti.

Somdaş, efüzyonlu otitin dil bağı problemlerinden çok daha büyük bir sorun olduğunu vurguladı. ''Dil bağı, bir iki harf hatasına neden olabilirken, bu hastalık özellikle sessiz harflerde peltekliğe ve dil gelişiminde gecikmeye yol açar. Ayrıca, uzun vadede işitme beyninin gelişmemesi, entelektüel kapasitenin zayıflaması gibi ciddi sonuçlar doğurur'' dedi.

Çevresel Faktörler ve Pandemi Etkisi
Prof. Dr. Somdaş, efüzyonlu otitin kalıtsal değil, çoğunlukla çevresel faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Geniz eti, burun tıkanıklığı ve sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının bu hastalığa neden olduğunu vurgulayan Somdaş, Covid-19 salgını sırasında hastalığın belirgin şekilde azaldığını, çünkü okulların kapanmasıyla çocukların toplu alanlarda daha az bir araya geldiğini söyledi.

Sosyal Anksiyete Gençlerde Artıyor Sosyal Anksiyete Gençlerde Artıyor

Tedavi Yöntemleri
Somdaş, efüzyonlu otitin tedavisinde ilk adımın kulaktaki sıvının tahliyesi olduğunu söyledi. İlk aşamada ilaç tedavisiyle sıvı tahliye edilmeye çalışıldığını, ancak sıvı tahliye edilemezse cerrahi müdahaleye başvurulabileceğini belirtti. "Kulak zarına tüp takılarak orta kulak havalandırılabilir" diyerek, hastalığın tedavisinde geniz eti veya bademcik operasyonlarının gerekebileceğini ekledi.