Japonya’da nükleer silahlarla mücadele eden Nihon Hidankyo kuruluşu, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü kazanmasının ardından Gazze'deki duruma dikkat çekti. Ödülün eş başkanı, Hiroşima’dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, yaptığı açıklamada, “Ödülü Gazze’de çalışan insanlar almalıydı. Gazze'de kanlar içindeki çocuklar, ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduğu gibi” dedi.

Norveç Nobel Komitesi, bu yılki ödülü Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombasından kurtulanların oluşturduğu Nihon Hidankyo’ya verdi. Komite, “Nihon Hidankyo, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için bu ödüle layık görüldü” açıklamasını yaptı.

Toshiyiku Mimaki, ödül haberinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunun olabileceğini hiç hayal etmemiştim” ifadesini kullanarak, ödülün Gazze’de çalışan insanlara verilmesi gerektiğini düşündüğünü dile getirdi. Gazze'deki çocukların acı içinde olduğunu vurgulayan Mimaki, “Nihon Hidankyo mu? Bu gerçek olamaz. Neden Nihon Hidankyo? Gazze'de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm” dedi.

Putin: Yeni Silah Sistemlerini Test Etmeye Devam Edeceğiz Putin: Yeni Silah Sistemlerini Test Etmeye Devam Edeceğiz

Nihon Hidankyo Nedir?

Nihon Hidankyo (Japonya Atom Bombası Mağdurları Derneği), 1956 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Bu örgüt, Hibakusha olarak bilinen, 1945'te Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan bireylerin haklarını savunmayı amaçlamaktadır.

Nihon Hidankyo'nun temel hedefleri arasında, nükleer silahların tamamen yok edilmesi için uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek ve mağdurlara yönelik tıbbi ile maddi destek sağlamak bulunmaktadır. Ayrıca, nükleer silahların insanlık üzerindeki yıkıcı etkilerini hatırlatmak ve barışçıl bir dünya için çalışmalar yapmak da derneğin ana misyonları arasındadır.