Fas'ın güneydoğusundaki Sahra Çölü, 50 yıl aradan sonra ilk kez sel felaketiyle karşılaştı. Kuzey, orta ve batı Afrika'yı kapsayan Sahra Çölü'nde bu nadir doğa olayı, bölgede iki gün süren yoğun yağışlar sonucu meydana geldi. BBC Türkçe’nin haberine göre, yıllık ortalamaların üzerine çıkan yağışlar su baskınlarına yol açtı.

Fas Meteoroloji Kurumu'ndan Hüseyin Youabeb, bölgede bu kadar kısa sürede bu denli yoğun yağışın en son 30 ila 50 yıl önce görüldüğünü belirtti. Dünyanın en kurak yerlerinden biri olarak bilinen güneydoğu Fas, genellikle nadir yağışlarla tanınıyor.

Ekstratropikal Fırtınalar ve Artan Yağışlar

Beşar Esad'dan İlk Açıklama Geldi Beşar Esad'dan İlk Açıklama Geldi

Meteoroloji uzmanları, bu tür nadir yağışları "ekstratropikal fırtına" olarak adlandırıyor. Fas Meteoroloji Kurumu'nun Associated Press'e yaptığı açıklamada, havanın daha fazla nem tutması nedeniyle buharlaşmanın arttığı ve bunun da daha fazla fırtınaya yol açtığı vurgulandı.

Küresel Isınma ve Gelecek Riskleri

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünya genelindeki su döngülerinde artan sıcaklıkların bir sonucu olarak sık değişimlerin yaşandığına dikkat çekti. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, düzenlediği basın toplantısında, "Hidrolojik döngü hızlandı ve daha öngörülemez hale geldi. Ya çok az ya da çok fazla suyla mücadele ettiğimiz büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız" dedi.

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle Sahra Çölü'nde benzer fırtınaların ve aşırı hava olaylarının gelecekte de yaşanabileceğini belirtiyor.