Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, çocuklarda sıkça görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı hakkında aileleri uyardı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren bu hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler veren Çetinkaya, hastalığın önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

A W321991 04

Bakan Memişoğlu'ndan Doğurganlık Açıklaması Bakan Memişoğlu'ndan Doğurganlık Açıklaması

Çetinkaya, el ayak ağız hastalığının belirtilerinin bir çocuğa bulaş gerçekleştiğinde 3 ila 5 gün içerisinde ortaya çıktığını belirterek, “Bu hastalık genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden iyileşebiliyor; ancak nadir durumlarda beyin enfeksiyonu, menenjit gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle önemsenmesi gereken bir hastalıktır” dedi.

“5 Yaşından Küçük Çocukları Daha Çok Etkiliyor”

Hastanın özellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın yaptığını söyleyen Çetinkaya, “Yaz döneminde oteller ve havuz gibi toplu yaşam alanlarından, sonbaharda ise okul ve kreş gibi ortamlardan bulaşabiliyor. Bu hastalık, virüs enfeksiyonu olup, genellikle ellerde, ayaklarda ve gluteal bölgede küçük noktasal yaralar yapabiliyor. Ağızda oluşan ağrılı yaralar, beslenme sorunlarına yol açabiliyor. Çocukların kakası ve solunum sekresyonları yoluyla bulaş riski mevcut. 5 yaşından küçük çocuklar bu hastalıktan daha çok etkileniyor ve genellikle kreş ve ilkokul çağındaki çocuklarda daha sık görülüyor. Hastalık bulaştıktan sonra hafif bir ateşle başlıyor. Yaralar hafif kaşıntılı olabilirken, ağız yaraları bazı çocuklarda sıvı kaybına neden olabiliyor” ifadelerini kullandı.

"Korumanın En Önemli Yolu Hijyen"

Çetinkaya, el ayak ağız hastalığının kendiliğinden iyileşen bir hastalık olmasına rağmen hafife alınmaması gerektiğini belirtti. “Hastalık bulaştıktan sonra ilk 7 ila 10 gün içerisinde okula veya kreşe devam edilmemeli. Bu süreçte bulaşma ihtimali daha fazladır. Virüs, solunum yoluyla 3-4 hafta boyunca yayılabilirken, dışkı yoluyla 4-6 hafta boyunca bulaşma riski devam eder. Bu nedenle hijyen önlemleri almak çok önemlidir. Çocukların lavabodan çıktıktan sonra ellerini dezenfekte etmeleri, yemeklerden önce ellerini yıkamaları ve ortak eşyaların sık sık dezenfekte edilmesi gerekiyor. Hastalığı atlattıktan sonra bazı çocuklarda parmaklarında, el ve ayaklarında soyulmalar görülebilir. Ayrıca, nadir durumlarda tırnak dökülmeleri de gözlemlenebilir” diyerek, ailelerin bu tür belirtilerle karşılaştıklarında dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.