SAĞLIK

Beslenme Alışkanlıkları Başarıyı Etkiliyor

Okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları hem akademik başarılarını hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerini etkiliyor.

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, çocukların beslenme alışkanlıkları hem akademik başarılarını hem de fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimlerini önemli ölçüde etkiliyor.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Ayşe Büşra Kaygısız, okul dönemindeki çocukların beslenme alışkanlıklarının ömür boyu sürdüğüne dikkat çekerek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminden itibaren kazandırılması gerektiğini vurguladı. Kaygısız, "Özellikle 6-12 yaş grubunda gelişim çok hızlıdır. Bu dönemde bedensel ve zihinsel gelişim açısından beslenme son derece önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının erken yaşta kazanılması, ilerleyen dönemlerde kronik rahatsızlıkların önlenmesinde büyük rol oynar" dedi.

Kaygısız, sağlıklı ve protein zengini kahvaltının okul çağındaki çocuklarda öğrenmeye büyük katkı sağladığını belirtti. Kahvaltı öğününün atlanmasının konsantrasyon düşüklüğüne, halsizlik ve yorgunluğa neden olabileceğini, ayrıca öğrenme güçlüğüne yol açabileceğini ifade etti. Ambalajlı gıdalar ve abur cuburlardan kaçınılması gerektiğini belirten Kaygısız, çocuklar için sağlıklı beslenme çantaları oluşturulmasını önerdi. "Kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, ceviz ve tam buğday ekmeği tercih edilmelidir. Ayrıca, abur cuburlar ve fast food ürünler boş enerji kaynaklarıdır ve obeziteye neden olabilir. Beslenme çantalarında taze veya kuru meyveler, kuru yemişler, süt veya ayran gibi seçenekler bulunmalıdır. Hazır meyve sularındanse taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir," diye ekledi.

Su tüketiminin de önemine değinen Kaygısız, çocukların ilgilerini çekebilecek suluklarla su içmeye teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, çocukların okul dışında da her gün 30-40 dakika fiziksel aktivite yapmasının önemini vurguladı.