SAĞLIK

Mevsim Geçişlerinde Depresyon Riski Artabilir

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, mevsim geçişinde gün ışığının azalmasının hormon dengelerinde bozulmaya yol açarak depresyon riskini artırabileceğini belirtti.

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yazdan kışa geçiş döneminde gün ışığının azalmasının hormon dengelerinde bozulmaya yol açarak depresyon riskini artırabileceğini belirtti. Bu dönemde görülen depresyon belirtilerinin genellikle geçici olduğunu vurgulayan Hamurcu, duygu günlüğü tutarak bu sürecin daha rahat atlatılabileceğini ifade etti.

Mevsim geçişlerinde yaşanan gün ışığı azalması, birçok insanda psikolojik belirtilerle kendini gösterebilir. Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, özellikle yaz mevsiminden kışa geçiş döneminde, azalan gün ışığı nedeniyle melatonin ve serotonin hormonlarının daha az salgılandığını ve bunun depresyon belirtilerine yol açabileceğini ifade etti. Bu durumun geçici olduğunun altını çizen Hamurcu, "Gün ışığının azalması hormonlarda düşüşe sebep olarak depresyona yol açabilir" dedi.

Hamurcu, mevsim geçişlerinin belirtilerinin başında düşük enerji, halsizlik, odaklanma zorluğu, günlük aktivitelerde yavaşlama, ilgisizlik, iştah değişiklikleri ve uyku düzensizliklerinin geldiğini belirtti. Bu belirtilerin en büyük nedenlerinden birinin gün ışığının azalması olduğunu vurgulayan Hamurcu, "Melatonin ve serotonin hormonlarının azalmasıyla birlikte uyku hali artar, isteksizlik ve rutinlerden uzaklaşma eğilimi gözlenir. Ancak, bu mevsimsel depresyon genellikle 2-3 hafta süren geçici bir durumdur" dedi. Eğer belirtiler daha uzun süre devam ederse, bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Hamurcu, bu sürecin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Depresyonla başa çıkmanın yollarını da açıklayan Hamurcu, duygu günlüğü tutmanın faydalı olabileceğini ifade etti. "Kendimizi sosyal ve aktif tutarak, rutinlerimize geri dönmeye çalışarak, gün ışığından olabildiğince faydalanarak ve düzenli egzersiz yaparak bu süreci daha rahat atlatabiliriz" diyen Hamurcu, duygu günlüğü tutmanın bireyin duygularını fark etmesine yardımcı olacağını belirtti. Duygu günlüğünün, hissedilen duyguların gün içerisinde not edilmesiyle tutulabileceğini ifade eden Hamurcu, bu yöntemin, duyguların geçici olduğunu fark ettirerek depresyonun etkilerini hafifletebileceğini vurguladı.

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, son olarak, "Bizler birer gökyüzüyüz, duygularımız ise hava durumudur. Hava durumuna teslim olmamayı öğrenmeliyiz" sözleriyle mevsimsel depresyonun kontrol altına alınabileceğini ifade etti.