SAĞLIK

Uzmanından Grip Aşısı Önerisi: “Özellikle Risk Gruplarına Yaptırılmalı”

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, grip aşısının özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altındaki tüm çocuklara ve gebelere önerildiğini belirtti.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, grip aşısının özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altındaki tüm çocuklara ve gebelere önerildiğini belirtti. Ekim ve Kasım aylarında grip aşısı yaptırmanın uygun olduğunu ifade etti.

Grip hastalığının influenza virüsünden kaynaklandığını ve sonbahar sonu ile kış aylarında yüksek bulaşıcılığa sahip olduğunu aktaran Dr. Karaca, bu hastalığın dikkat edilmediği takdirde riskli gruplarda ağır seyrettiğini ve hastaneye yatış gerektirebileceğini vurguladı. Grip, öksürük ve hapşırık yoluyla yayılan damlacıklarla bulaştığını belirten Dr. Karaca, "Gripte ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme, boğaz ağrısı ve baş ağrısı gibi şikayetler görülebilir," dedi.

Grip Tedavisinde Antibiyotik Kullanımı Yanlış

Dr. Karaca, grip tedavisinde virüslerin sebep olduğunu ve antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu dile getirerek, "Önemli olan istirahat, bol sıvı tüketmek ve taze sebze meyve tüketmektir," şeklinde konuştu. Özellikle risk gruplarındaki bireylerin, hastalığı ağır geçirmesi durumunda en kısa sürede uzman hekimle iletişime geçmeleri gerektiğini belirtti.

Aşının Koruyuculuğu ve Uygulama Süreci

Gripten korunmak için en etkili önlemin aşı olduğunu ifade eden Dr. Karaca, "İnfluenza aşıları yaklaşık 60 yıldır uygulanıyor ve Dünya Sağlık Örgütü, her yıl virüsün yaygın tipine göre yeniden düzenleyerek dağıtıyor," dedi. Aşının, özellikle 5 yaş altındaki çocuklar ve risk grupları için önerildiğini vurgulayan Dr. Karaca, "Aşı, 9 yaş altındaki çocuklara en az 4 hafta arayla 2 doz, 9 yaş üzerindekilere ise tek doz şeklinde uygulanabilir," dedi.

Aşının Yan Etkileri ve Koruma Yöntemleri

Aşının grip yapmadığını ancak aşının koruyuculuğunun 2 hafta sonra başladığını aktaran Dr. Karaca, gripken aşı yaptırmanın önerilmediğini ve astım hastası çocuklar için aşının koruyucu bir etkisi olduğunu ifade etti. Ayrıca, 6 aydan küçük çocuklar için en önemli koruma yönteminin anne sütü ve gebelikte anne aşılaması olduğuna dikkat çekti.

Dr. Karaca, "Aşının astım atağını tetiklemesi söz konusu değildir. Kronik hastalığı olan çocuklara aşıyı öneriyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.